Eerste divisie dames voor eerste keer in actie

De eerste kwalificatiewedstrijd voor het NK 1e divisie damesturnen vond plaats in het nieuwe Sportcomplex Koning Willem-Alexander van Pax te Hoofddorp.

Junior 1e divisie Rosalie de Boer 
Rosalie opende met een balkoefening vol moeilijke elementen, die op 1 val na goed werd geturnd. Ook haar vloeroefening zag er prima uit, met in haar series mooi uitgevoerde sprongen en salto’s in diverse variaties. Sprong was een eenvoudige overslag maar wel perfect gedaan. Op brug deed zij een oefening met een hoge moeilijkheidswaarde. Het overvliegen van de hoge naar de lage ligger turnde Rosalie voor het eerst in een wedstrijd en die lukte haar goed, evenals de rest van haar oefening. Helaas viel het cijfer best tegen. Rosalie haalde een 11e plaats op deze wedstrijd.

Jeugd 1e divisie Marit Schilder
Marit debuteert dit jaar in de eerste divisie, waar het niveau zeer hoog ligt. Helaas heeft ze last van een rugblessure waardoor ze weinig heeft kunnen trainen. Om haar rug te sparen turnde ze ook makkelijkere oefeningen. Marit moest beginnen op balk, dat is altijd lastig. Helaas was ze niet in goede doen: ze turnde niet vloeiend en met een val erbij kwam ze niet aan hoge punten. Vloer volgde, ze had zich herpakt en turnde hier wel vloeiend met een aantal goed uitgevoerde sprongen. Sprong verliep goed en netjes en als laatste kwam brug waar ze haar oefening simpel maar netjes had gehouden.

Senior 1e divisie Emma Sloots en Verena Sens
De eerste kwalificatie wedstrijd was een hele uitdaging voor Verena en Emma want ze zijn 1e jaars senioren 1e divisie. Verena begon op vloer, waar ze een prachtige oefening turnde met een dubbele salto achterwaarts en een dubbele schroef. Op sprong deed ze een tsukahara gehoekt. Vervolgens de brug. Hierbij viel ze door bij het overvliegen. Verder was het een mooie stabiele oefening met een dubbele salto als afsprong. Tenslotte turnde Verena op balk een prachtige stabiele oefening, die dan ook werd gewaardeerd met de hoogste score. Verena eindigde op een geweldige 2e plaats en behaalde in totaal 46.783 punten. Emma turnde op vloer een nieuwe serie, Arabier halve schroef met daarachter een salto. Op sprong voerde ze haar half in half netjes uit. Op balk turnde Emma een dubbele loopflikflak, losse radslag en salto voorover. Een flinke uitdaging, maar gelukkig bleef ze staan! Emma turnde deze wedstrijd geen brug.

Senior 1e divisie Jia Lu Tuyp en Caitlin Veerman
Op zondagmiddag traden Caitlin en Jia Lu aan in de laatste wedstrijd van de dag. Jia Lu had besloten geen balk te turnen, dus plaatsing was niet mogelijk, maar op de andere onderdelen deed ze wel haar best. Beide dames namen in deze wedstrijd het nodige risico door nieuwe elementen in hun oefeningen toe te passen. Soms lukte dat prachtig, maar het ging af en toe ook mis. Caitlin startte op balk met een moeilijke oefening in vergelijking met de rest van het veld. Heel veel souplesse en elegantie, maar ze viel helaas 2 keer, waardoor het cijfer tegenviel.

Vloer was als vanouds weer smullen voor het publiek: prachtige sprongen en veel acrobatiek van beide dames. Kleine foutjes zoals een stapje over de lijn, maar zeer fraai om te zien. Sprong is een sterk onderdeel van de dames. Hier werd ook het nodige risico genomen en dat pakte goed uit. Mooie cijfers, iets lager voor Jia Lu omdat ze iets te veel snelheid had bij de landing. Op brug liet Caitlin voor het eerst het “overvliegen” zien van de hoge naar de lage ligger. Het lukte en ze werd door mede-turnsters op een leuke wijze gefeliciteerd. Jia Lu turnde ook een mooie oefening. Caitlin werd 16e

Doorstroming volgt op basis van de hoogste ranking behaald tijdens één van de twee kwalificatiewedstrijden, de tweede is op 17 maart. Behalve voor Verena, is definitieve plaatsing nog niet gegarandeerd, maar met nog een aantal weken te trainen moet het kunnen!

Met dank aan sponsoren ETB Cas Sombroek en Succes Schoonmaak en trainster Yvonne Maanders voor haar inzet en begeleiding.

Sponsors

Avia Club stand