2009 Halve finale heren

Halve finales succes voor Mauritius-turners

De halve finales van het NK turnen zijn voor de jongens van Mauritius een flink succes geworden. Van dezeven turners die op 9 en 10 mei in Sittard in actie kwamen, hebben vijf zich voor de meerkampfinale volgende maand in Zwijndrecht geplaatst. De resterende twee kunnen dat komende weekeinde bij de play-offs in Prinsenbeek als nog doen. Bovendien plaatsten de Mauritius-turners zich voor een groot aantal toestelfinales.

halve finale heren 2009

Jan Mooijer was zaterdagavond als eerste aan de beurt in de categorie Pupil 6 Talenten. Jan turnde een uitstekende wedstrijd. Met een puntentotaal van 108,85 legde hij beslag op de eerste plaats. Bovendien plaatste hij zich op alle zes toestellen – vloer, voltige, ringen, rek, brug en sprong, voor de toestelfinales. Zaterdag was hij op voltige, brug en rek de sterkste van het veld.

De zes overige turners van Mauritius kwamen zondagochtend in actie. Stijn Buys was de enige Volendammer in de jongste leeftijdscategorie, die van de Benjamin 10 talenten. De concurrentie was groot in deze categorie. Stijn eindigde met 107,05 punten op een gedeelde achtste plek in een veld van achtenveertig turners. Hij kwalificeerde zich daarmee voor de finale in Zwijndrecht. Zijn beste prestaties waren vierde plaatsen op voltige en brug.

In de categorie Instap 8 Talenten kwamen vijf turners van Sint Mauritius uit. Thom Roeg behaalde een prachtige score van 112,40 punten, goed voor de tweede plaats in het eindklassement en rechtstreekse plaatsing voor de meerkampfinale. Hij kwam een tiende punt tekort om eerste te worden. Zijn beste prestaties waren een eerste plaats op vloer en tweede plaatsen op rek en voltige. Tom kwalificeerde zich voor alle zes toestelfinales.

Mitch Boom eindigde met 110,50 op een prachtige derde plek waarmee hij ook naar de finale gaat. Hij turnde een mooie, gelijkmatige wedstrijd. De beste resultaten van Mitch waren een gedeelde eerste plaats op ringen, een gedeelde derde plaats op sprong en vierde plaatsen op brug en vloer. Ook Mitch plaatste zich voor alle zes toestelfinales.

Ook Julian Mühren turnde een prima wedstrijd en plaatste zich voor de finale in Zwijndrecht. Na een minder begin op voltige kwam hij sterk terug en werd met een puntentotaal van 109,60 vierde.Een eerste plaats op rek en een tweede op sprong waren zijn beste prestaties. Julian mag aan vijf toestelfinales meedoen. Alleen op voltige slaagde hij er niet in bij de eerste zes te eindigen.

Jan de Boer miste de rechtstreekse plaatsing voor de finale. Met 105,10 eindigde hij op de elfde plaats, maar hij verbeterde zijn totaalscore wel met meer dan vijf punten ten opzichte van de vorige wedstrijd. Komend weekeinde kan hij zich bij de play-offs in Prinsenbeek alsnog plaatsen voor de finale. Jan beste resultaten waren een zevende plek op voltige en een tiende op brug. Jan plaatste zich niet voor de toestelfinales.

Eli Klement moet komend weekeinde ook weer aan de bak om een plekje in de meerkampfinale in Zwijndrecht te veroveren. Hij behaalde een totaal van 105,0 punten en werd daarmee twaalfde. Zijn beste prestaties waren een derde plek op voltige en een gedeelde zes plaats op vloer. Eli plaatste zich voor de toestelfinale voltige. Het is nog onduidelijk of hij ook mee mag doen aan de toestelfinale vloer.

De jongens van de trainers Ruud Jacobs, Crelis Tuip, Jaap Zwarthoed en Ben Zwarthoed hebben afgelopen weekeinde laten zien dat ze allemaal nog steeds progressie maken. Bij de meerkampfinale en de toestelfinales op 6 en 7 juni in Zwijndrecht gaan ze serieus meedoen om de prijzen.