NK heren verplichte oefenstof 2011

medaille winnaars meerkamp

De turners van Mauritius uit Volendam hebben een glanzende voorstelling gegeven tijdens de finales van het Nederland Kampioenschap turnen. Dat vond afgelopen weekeinde plaats in het Gemeentelijk Sportcentrum in Breda. Mauritius verscheen in de meerkampfinales zaterdag in vijf categorieën aan de start en in drie daarvan ging de Nederlandse titel mee naar Volendam.

Bij de jongste categorie, de Benjamins Talentendivisie, werd Roy Loch Nederlands kampioen. In de categorie Instap 8 Talentendivisie werd Jelle Massee tot de beste van Nederland gekroond. En Thom Roeg werd kampioen van Nederland Pupil 6 Talentendivisie. Zondag kwamen daar bij de toestelfinales nog eens 12  twaalf titels bij. Naast die vijftien Nederlandse titels veroverden de jongens ook nog eens 23 zilveren en bronzen medailles.

Het heeft er alle schijn van dat de resultaten dit seizoen nog beter zullen zijn dan vorig jaar. Toen gingen er ook vijftien Nederlandse titels naar Volendam en nog eens 25 zilveren en bronzen medailles. Maar nu moeten nog vier oudere jongens hun finale turnen op 19 juni in Heerenveen. En afgaande op hun prestaties in de voorgaande wedstrijden gaan die ook prijzen pakken.

 

Breda - De temperaturen liepen dit weekeinde hoog op in het Gemeentelijk Sportcentrum in Breda. De temperaturen buiten waren tropisch. Binnen werd het nog een graadje erger door de soms zinderende spanning van de verschillende wedstrijden. Zaterdagochtend kwamen in vier van de zes wedstrijden turners van Mauritius uit.

Bij de jongste deelnemers, de categorie Benjamin 10 Talentendivisie, heerste Roy Loch het hele seizoen al. Hij was vooraf de topfavoriet voor de Nederlandse titel, maar dat moet dan wel nog even lukken natuurlijk. Roy deed waarop zijn trainers hoopten en eigenlijk ook wel rekenden. Hij werd op afgetekende wijze kampioen van Nederland. Door de toestellen brug (18,80), vloer (19,10) en rek (18,80) te winnen maakte hij zich onbereikbaar voor de concurrentie. Niemand kon tippen aan zijn totaal van 112,10 punten.

In dezelfde categorie kwam ook Evrim Ksikas uit. Hij turnde voor Hercules Midden-Beemster, maar traint ook mee bij Mauritius. Evrim eindigde met 103 punten op de negende plaats, een prachtige prestatie want er zijn dit jaar meer dan tachtig benjamins aan de competitie begonnen. Hij deed het vooral heel goed op rek. Op dat toestel werd hij met gedeelde tweede met 18,45 punten. Ook zijn vijfde plek op ringen (17,55) en zesde op voltige (19,20) mochten er zijn.

 

Instap 8

In de categorie Instap 8 Talentendivisie hadden vier turners van Mauritius de finale van het NK bereikt. De vorige drie wedstrijden waren zeer succesvol verlopen. Ze werden allemaal gewonnen door de Volendamse jongens. Ook nu was weer de vraag of de druk van het favoriet zijn niet te zwaar zou wegen. In de loop van het seizoen presteerde Jelle Massee het best. Hij maakte uiteindelijk zijn favorietenrol waar en pakte de Nederlandse titel, maar de spanning liep wel heel hoog op voor het zover was. Jelle begon prima door op ringen de hoogste score (18,45) neer te zetten. Op sprong scoorde hij ook goed, maar op brug dook Jelle ver onder zijn normale kunnen (17,50). Of er niets gebeurd was herpakte hij zich op rek, om op zijn favoriete toestel vloer met de hoogste score (18,90) de leiding weer stevig in handen te nemen. Op het slottoestel voltige werd het  nog even billen knijpen. De nummer twee van het klassement liep maar liefst een vol punt in. Maar Jelle Massee hield met zijn 110,50 punten net genoeg over om kampioen van Nederland te worden.

Niels Schilder, vorig jaar kampioen van Nederland bij de Benjamins, deed zijn lang mee in de strijd om de titel. In het tussenklassement had hij enige de tijd de leiding, maar na vloer moest hij zich uiteindelijk gewonnen geven. Niels was op sprong (19,20) en brug (18,60) de sterkste van het hele veld. Op de andere toestellen gaf hij net iets te veel toe op Jelle om het echt moeilijk te maken. Maar met 109,05 punten, een verbetering van drie punten ten opzichte van de halve finale, pakte hij de bronzen medaille.

De derde Mauritius-turner in deze categorie Pelle Klement viel in deze finale net buiten het podium. Hij werd vierde met een totaal van 108,75 punten, bijna een punt meer dan in de halve finale twee weken eerder, toen hij tweede werd. Pelle turnde een prima wedstrijd met een tweede plek op sprong (19,10) en een gedeelde derde op brug (18,25) als beste prestaties. Maar op vloer, het toestel waar hij sterk op is, moest Pelle deze keer vijf turners voor laten gaan. Pelle maakte een fout die hem in deze meerkampfinale een podiumplaats kostte.

Stijn Buys was de vierde turner die voor Mauritius in deze categorie uitkam. Hij sloot dit Nederlands kampioenschap af op een keurige negende plaats met 106,15 punten. Vooral op vloer deed hij het prima met de vierde score (17,90) en zijn oefening op de brug met de gelijke leggers (17,60) zag er ook goed uit. Ook Stijns totaalscore was weer wat beter dan zijn puntentotaal in de halve finale twee weken eerder in Zwijndrecht.

 

Instap 9

In de categorie Instap 9 1e Divisie werd Mauritius vertegenwoordigd door drie turners: Koen Becker, Lars de Boer en Jaro van Wijngaarden. De drie jongens deden het uitstekend. Ze wisten zich allemaal in de top vijf van het eindklassement te plaatsen. Jaro eindigde na een sterke wedstrijd met 108,30 punten als vijfde van Nederland in deze categorie. Op sprong was hij de sterkste (19,70) en op rek (18,50) eindigde hij op een gedeelde eerste plaats. Op vloer (18,10) werd hij derde. Maar de punten die hij verspeelde door een matige brugoefening kostten hem uiteindelijk een medaille.

Lars de Boer kwam ook uitstekend voor de dag. Niemand van zijn concurrenten overtrof zijn brugoefening (18,90) en ook op rek werd hij gedeeld eerste (18,50). Op sprong (19,60) werd hij tweede. Die uitstekende resultaten leverden Lars uiteindelijk met 110,25 punten de derde plaats op in het eindklassement en de bronzen medaille.

Als derde turner van Mauritius kwam Koen Becker in actie. Koen deed het nog net iets beter dan zijn beide clubgenoten. Hij legde met 110,60 punten beslag op de tweede plaats. Koen was de sterkste op voltige (18,90) en op ringen (18,30) en op rek eindigde hij meteen achter Lars en Jaro op de tweede plaats. Zo haalde hij na een prima wedstrijd een zilveren medaille.

 

Pupil 6

Ook in de categorie Pupil 6 Talentendivisie waren de turners van Mauritius favoriet voor de eindzege. De jongens hadden het hele seizoen gegrossierd in medailles. Thom Roeg won dit jaar alle drie de wedstrijden en moest het nu waar maken. En dat deed hij. Met 109,15 punten was Thom al zijn concurrenten de baas. Op voltige (18,20) zette hij de hoogste score neer. Op sprong (19,20) en ringen (17,60) werd hij tweede. Aan het slot van de wedstrijd pakte Thom het Nederlands kampioenschap met een voorsprong van twee punten.

Boyd Bindels, uitkomend voor Turnlust Alkmaar maar ook trainend bij Mauritius, turnde een sterke wedstrijd. Boyd turnde in totaal 105,65 punten bij elkaar en daarmee pakte hij het brons. Er had nog meer ingezeten, maar Boyd maakte bij rek een fout waardoor hij uit het rek viel. Zijn beste prestaties waren derde plekken op vloer (17,75), ringen (17,10) en een vierde op voltige (17,50).

Mitch Boom was de derde Mauritius-turner in deze categorie. Hij kwam met een blessure aan beide enkels aan de start die hem de week voorafgaand aan de finale het trainen bijna onmogelijk had gemaakt. Desondanks was Mitch op brug (18,15) de sterkste. Ook op voltige (17,90) presteerde hij met een derde plaats goed. Met een totaalscore van 104,65 viel Mitch net buiten de prijzen. Hij eindigde als vierde.

Julian Mühren sloot de wedstrijd af op een achtste plaats van het klassement met een totaal van 101,55 punten. Julian komt bijna altijd goed voor de dag op sprong en brug. Dat waren ook in deze finale zijn beste toestellen. Op beide onderdelen zette hij de tweede score neer. Op brug haalde hij 18,05 en op sprong 19,20.

 

Junior 1 

In de categorie Junior 1 niveau 7 3e Divisie kwam Mike Goede uit van de combinatie van de Beukers uit Edam en Mauritius Volendam. Mike had alle kansen op een medaille maar op voltige ging het mis. Op dat onderdeel scoorde hij vijf punten minder dan de concurrentie. Daardoor was zijn eerste plek op sprong (13,25) en zijn tweede plaatsen op vloer (12,25) en rek (10,90) onvoldoende voor een hoge klassering. Mike eindigde met 65,60 punten als twaalfde.

 

De eerste dag van het finaleweekend pakte voor Mauritius heel succesvol uit. Van de vijf wedstrijden waaraan de Volendamse turners meededen werden er drie gewonnen. In totaal gingen er zeven medailles mee naar Volendam, drie gouden, een zilveren en drie bronzen. Voor de trainers Ruud Jacobs, Ben Zwarthoed, Jaap Zwarthoed, Crelis Tuijp, Anja Leeflang en Willem van Wijngaarden een mega succes. En toen moesten de toestelfinales nog komen.

 

Medailleregen

Zondag om negen uur traden de zes beste turners per toestel aan voor de toestelfinales. Dat gebeurde in maar liefst tien categorieën tegelijk. Voor Mauritius werden de toestelfinales een ongekend succes. Veertien jongens hadden zich voor een of meer toestelfinales weten te plaatsen in zes verschillende categorieën. Samen pakten ze twaalf gouden, negen zilveren en tien bronzen medailles.

Bij de toestelfinales Instap 8 Talentendivisie was Jelle Massee ongenaakbaar. Hij kwam in vier toestelfinales in actie en op alle vier toestellen pakte hij goud. Jelle voegde aan zijn Nederlandse titel meerkamp de titels op vloer, brug, sprong en rek toe.

Pelle Klement had zich weten te plaatsen voor drie toestelfinales: vloer, sprong en brug. Op vloer, het toestel waar hij in de meerkampfinale door een fout een medaille verspeelde, turnde hij nu een prachtige oefening die hem zilver opleverde. Op sprong herhaalde hij die prestatie nog eens. Pelle’s oefening op brug ging ook uitstekend en leverde hem een bronzen medaille op.

Ook Niels Schilder wist een medaille te pakken. Op voltige eindigde hij op de derde plaats en kreeg de bronzen medaille omgehangen. Op vloer, ringen en rek viel Niels buiten de prijzen. Maar ook hij kan op een mooi weekend terugkijken omdat hij zaterdag ook derde werd in de meerkamp.

Stijn Buys slaagde er helaas niet in om een medaille te halen. Hij had daarvoor ook maar één kans in de finale op brug. Stijn turnde een prima oefening die met 17,90 punten beloond werd, maar dat was niet genoeg voor het podium. Hij werd er vijfde mee.

 

Pechvogel

Ook in de categorie Pupil 6 Talentendivisie kwam Mauritius met vier turners in actie. Thom Roeg, zaterdag Nederlands kampioen meerkamp geworden, pakte op ringen en rek ook de Nederlandse titel. Op brug eindigde hij als tweede en op vloer en voltige haalde hij de bronzen medaille.

Boyd Bindels, voor het laatst uitkomend voor Turnlust Alkmaar maar al het hele jaar trainend in Volendam, deed het ook uitstekend. Hij werd Nederlands kampioen voltige en veroverde twee zilveren medailles op vloer en ringen. Op brug kwam daar ook nog een bronzen medaille bij.

Julian Mühren had zich weten te kwalificeren voor de finales op sprong, brug en rek. Op brug viel hij buiten de prijzen, maar in beide andere finales greep hij zijn kans. Dat leverde hem een bronzen medaille op bij sprong en een zilveren op rek na een heel strak geturnde oefening.

Mitch Boom was de pechvogel van de Mauritius-afvaardiging. Zaterdag viel hij in de meerkampfinale met zijn vierde plaats net buiten de prijzen. En in beide finales die hij zondag mocht turnen gebeurde dat hem weer. Op brug kwam Mitch vijfhonderdste van een punt tekort voor brons. En ook op rek kwam hij niet verder dan de vierde plaats.

 

Titels

In de categorie Instap 9 1e Divisie gingen de drie turners van Mauritius ook al behangen met medailles naar huis. Jaro van Wijngaarden werkte de teleurstelling van het missen van een medaille in de meerkampfinale meer dan weg. Hij werd Nederlands kampioen op ringen en op rek. Daarnaast legde hij beslag op de zilveren medaille op vloer en veroverde hij ook nog twee bronzen medailles op sprong en brug.

Koen Becker, net als Jaro van Wijngaarden woonachtig in Hoorn, vervolgde bij de toestelfinales de weg die hij zaterdag in de meerkampfinale had ingeslagen. Na zijn zilveren medaille in de meerkamp veroverde hij nu een bronzen medaille op rek. En op voltige werd hij afgetekend met bijna een punt voorsprong kampioen van Nederland.

Clubgenoot Lars de Boer had zich weten te plaatsen voor de finales op voltige en brug. Op voltige presteerde Lars onder zijn kunnen. Op dat toestel werd hij vijfde van Nederland. Op brug revancheerde hij zich voor die tegenvaller. Een prachtig geturnde oefening leverde Lars 18,50 punten op en de zilveren medaille.

 

Broer

Sverre van Wijngaarden wilde niet achter blijven bij zijn jongere broer Jaro. In de categorie Pupil 9 3e Divisie pakte Sverre twee medailles, daarmee het totaal in huize Van Wijngaarden op zeven brengend. Sverre werd derde op ringen en op het onderdeel sprong werd hij kampioen van Nederland.

Ook de andere turners van Mauritius in de derde divisie gingen met eremetaal naar huis. In de categorie Jeugd 8 3e Divisie kwam Olaf van Atteveld aan de start. Hij veroverde een bronzen medaille op brug. Op ringen toonde hij zich de sterkste en werd hij de nieuwe Nederlands kampioen.

Mike Goede tenslotte mocht in drie toestelfinales uitkomen. Hij had zich gekwalificeerd op de toestellen rek, sprong en ringen. Van zijn drie kansen wist hij er één te verzilveren. Met recht te verzilveren, want op ringen pakte hij de zilveren medaille.

Beladen met 38 medailles keerde de Mauritius-karavaan terug naar huis. Vijftien Nederlandse titels en gouden medailles, tien zilveren en dertien bronzen medailles rijker. Met nóg een finaleweekeinde te gaan op 19 juni in Heerenveen met vier kanshebbers op eremetaal gaan de Mauritius-jongens het in 2011 nog beter doen dan in het vorige seizoen. Het zal voor de trainers Ruud Jacobs, Crelis Tuijp, Ben Zwarthoed, Jaap Zwarthoed, Willem van Wijngaarden en Anja Leeflang en hun pupillen niet eenvoudig zijn om volgend seizoen nog betere prestaties te leveren.  

 

 

medaille winnaars meerkamp

 

medaille winnaars toestelfinales

 

klik hier voor de uitslagen

klik hier voor foto's

Sponsors

Avia Club stand