Halve finales turnen heren 2012 in Volendam

Het Wooncentrum Veerman Turntoernooi in sporthal de Opperdam in Volendam is uitgedraaid op een succes voor de herenturners van Mauritius. Alle negen jongens van Mauritius die dit weekeinde bij deze halve finale van het NK Turnen in actie kwamen plaatsten zich voor de finale meerkamp over drie weken in Hellendoorn. Bovendien plaatsten acht turners zich voor één of meer toestelfinales. Een mooi begin voor JSC Sport, de nieuwe hoofdsponsor van de turnselecties van Mauritius. Zaterdag werd het publiek getrakteerd op een extraatje. Het Nederlandse team voor het Jeugd EK eind deze maand in het Franse Montpellier turnde een testwedstrijd.

De negen leden van het Turnteam Veerman Advocaten Mauritius die dit weekeinde hun halve finale moesten turnen kwamen allemaal pas zondag in actie. In de categorie benjamin 10 talenten divisie kwam voor Mauritius Stefan Rein aan de start. Hij turnde een goed wedstrijd die hem 105,90 punten opleverde en de vijfde plaats in het eindklassement. Daarmee kwalificeerde hij zich ruimschoots voor de finale van het Nederlands Kampioenschap Turnen. Stefan was de sterkste op het onderdeel sprong, werd derde op rek en vierde op voltige. Op ringen werd hij tiende. Als hij zich kan verbeteren op de onderdelen vloer en brug dan lonkt een podiumplaats bij de finale op 2 juni in Hellendoorn. Voor de Benjamins zijn er nog geen toestelfinales.

In de categorie Instap 8 Talentendivisie verdedigde Roy Loch de kleuren van Mauritius. Roy turnde een beetje een wisselvallige wedstrijd en dat kostte hem een podiumplaats. Hij verzamelde op de toestellen in totaal 106,20 punten, aan het eind van de wedstrijd goed voor de vierde plaats en deelname aan de meerkampfinale van het NK Turnen in Hellendoorn. Verder wist hij zich te plaatsen voor de toestelfinales op sprong, brug en ringen. Op die toestellen werd hij achtereenvolgens twee keer tweede en derde. Helaas viel Roy bij voltige en rek en slaagde hij er op vloer niet in zijn spreid-hoeksteun vast te houden, zodat hij op vloer moest gaan zitten. Daardoor kreeg hij te veel aftrek om op die toestellen nog bij de eerste zes te eindigen en een plaats in de toestelfinales te bemachtigen.

Rek als scherprechter

Mauritius kwam met twee turners aan de start in de categorie Pupil 6 Talentendivisie. En die behaalden allebei uitstekende resultaten. Jaro van Wijngaarden turnde 103,25 punten bij elkaar en pakte het goud in deze halve finale voor eigen publiek. Bovendien plaatste hij zich voor alle zes toestelfinales en voor de meerkampfinale. Jaro was de sterkste op rek en deelde de eerste plek op sprong. Op voltige en vloer kwalificeerde hij zich als vierde voor de toestelfinales. Op ringen en brug ging hij als vijfde turner naar de toestelfinales. Mitch Boom eindigde met 101,90 punten op de derde plaats. Hij plaatste zich voor vijf toestelfinales en voor de meerkampfinale in Hellendoorn volgende maand. Mitch kwalificeerde zich geheel onverwacht niet voor de rekfinale. Normaal is rek een van zijn beste toestellen, maar deze keer ging het mis. Mitch viel twee keer uit het rek, kreeg maar 13,50 voor zijn oefening. Het kostte hem met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook de eerste plaats in het eindklassement van deze thuiswedstrijd. Mitch verloor meer dan vijf punten op clubgenoot Jaro van Wijngaarden die optimaal profiteerde door zelf juist uit te blinken op rek. Op de overige toestellen kwam Mitch ijzersterk voor de dag: hij was de sterkste op vloer, voltige en brug, deelde de eerste plek op sprong en werd tweede op ringen.

In de middaguren traden nog vijf jongens van het Turnteam Veerman Advocaten Mauritius in het strijdperk. Evrim Ksikas kwam in actie in de categorie Instap 9 1e Divisie. Evrim turnde zich gedreven naar een totaal van 108,60 punten. Dat was net niet genoeg voor het podium, Evrim sloot de halve finale af met een vierde plek. Maar hij plaatste zich ook voor vier toestelfinales. Op rek zette hij de beste prestatie neer van alle turners. Op ringen werd hij tweede, op vloer pakte Evrim een derde plaats en op sprong eindigde hij als vierde. Evrim plaatste zich uiteraard ook voor de meerkampfinale van het NK Turnen. Als Evrim zich op voltige weet te verbeteren dan is hij daarbij medaillekandidaat.

Vier in top vijf

In de categorie Pupil 7 1e Divisie verscheen ’s middags om één uur een kwartet turners van Mauritius aan de start. En die deden het heel goed. Tweeëneenhalf uur later namen ze de plaatsten één, drie, vier en vijf in het eindklassement in. Daarmee hebben ze zich alle vier gekwalificeerd voor de meerkampfinale. Jelle Massee was na een zeer sterk geturnde wedstrijd de beste. Hij verzamelde 112,15 punten en daar kon niemand aan tippen. Jelle kwalificeerde zich voor vijf toestelfinales. Hij kwam op vloer, ringen, brug en rek als eerste uit de bus. Bij voltige, het toestel dat hem doorgaans het minst ligt, eindigde hij als derde. Op sprong werd hij achtste en dat was zijn enige resultaat dat niet genoeg was voor een plek in de toestelfinale.

Ook Pelle Klement greep een medaille. Hij werd met een totaalscore van 109,90 punten derde in het eindklassement van deze halve finale. Pelle plaatste zich voor vijf toestelfinales. Op de toestellen vloer, voltige en brug eindigde hij in de Opperdam als tweede. Op sprong legde hij beslag op een gedeelde vierde plaats en op rek kwalificeerde hij zich met de vijfde score voor de toestelfinale op zondag 3 juni in Hellendoorn. Ringen, meestal een toestel waarop hij sterk voor de dag komt, lukte deze keer niet. Pelle’s handstand-hef mislukte en dat kostte hem zo veel aftrek dat hij op dit toestel niet verder kwam dan de tiende plaats.

Niels Schilder viel met zijn vierde plaats net buiten de prijzen maar kan terugkijken op een uitstekende wedstrijd. Hij turnde in totaal 107,15 punten bij elkaar. Niels verbeterde zich vooral op rek veel ten opzichte van de vorige wedstrijden van dit seizoen. Hij had op dat toestel een tijdje last van angst, maar daar is hij nu overheen. En dat was te merken. Niels scoorde op rek met 19,20 de derde score en dat was ruim voldoende voor een plaats in de toestelfinale. Hetzelfde geldt voor zijn derde plek op vloer. Op voltige eindigde Niels als zesde en ook daarmee haalde hij de toestelfinale. Op brug werd Niels achtste en is hij tweede reserve voor de toestelfinale. Op ringen werd hij tiende en op sprong dertiende

De vierde turner van Mauritius Stijn Buys zat in het eindklassement Niels op de hielen. Stijn verzamelde 106,60 punten in een heel regelmatig geturnde wedstrijd. Stijn kwalificeerde zich voor twee toestelfinales. Op vloer werd hij gedeeld vierde en op brug zesde. De toestelfinale voltige miste hij op het nippertje. Hij werd zevende op dat onderdeel en is daarmee eerste reserve voor de toestelfinale. Verder werd Stijn negende op rek, twaalfde op ringen en veertiende op sprong. Op die toestellen kwalificeerde hij zich niet voor de toestelfinales in Hellendoorn

Voor Mauritius en de trainers Ruud Jacobs, Anja Leeflang, Crelis Tuijp, Willem van Wijngaarden, Ben Zwarthoed en Jaap Zwarthoed was er alle reden om tevreden te zijn over deze halve finale voor het NK Turnen. De negen turners van Mauritius die in actie kwamen veroverden twee gouden en drie bronzen medailles, twee vierde plekken en twee vijfde. Alle turners plaatsten zich voor de finale meerkamp van het NK Turnen op 2 juni in Hellendoorn. Acht van de negen jongens komen bovendien op 3 juni uit in 33 toestelfinales.

EK-team

Zaterdag aan het eind van de middag turnde het EK juniorenteam een testwedstrijd. Casimir Schmidt van SV PAX Haarlemmermeer won die wedstrijd. Hij was op vloer en sprong de sterkste en nam op die toestellen afstand. Hij verzamelde in totaal 82,70 punten. Ruim twee punten daarachter werd Frank Rijken van O&O TAG Zwijndrecht tweede met 80,60. Kaz Willer van Flik Flak Den Bosch werd derde met 80,35 punten. Karl Kosztka van O&O TAG Zwijndrecht werd vierde met 78,95 en Justen Zuidema van TSH Heerenveen vijfde met 77,80 punten. Nico van den Boogaard van Voorwaarts Veldhoven kwam vanwege een blessure niet in actie. Het Nederlands juniorenteam maakte er een spannende en spetterende wedstrijd van met spectaculaire oefeningen. Casimir Schmidt is bezig aan zijn laatste jaar als junior en is erop gebrand te vlammen op het Jeugd EK. De ‘jonkies’ Frank Rijken en Kaz Willer zijn klaar om elkaar de positie van kopman van de Nederlandse juniorenploeg te betwisten. De toekomst van het Nederlandse herenturnen lijkt in goede handen.

Toernooisponsor: Wooncentrum Veerman Volendam

Teamsponsor herenselectie Mauritius: Veerman Advocaten Volendam

Hoofdsponsor dames- en herenselectie Mauritius: JSC Sport Volendam Beter, Fitter Sterker