Turners St Mauritius nemen deel aan Memorial Jana Gajdose 2012, Brno Tsjechie

Internationale ervaring opdoen als voorbereiding op je turncarrière is een mooie kans.

Voor de turners van St. Mauritius Volendam was dit het doel van hun reis naar Brno in Tsjechie. In de vroege ochtend van vrijdag 16 november vertrekken de turners: Thom Roeg(13), Jaro van Wijngaarden(11), Jelle Massee (10) en Pelle Clement(10) met het vliegtuig naar Brno samen met hun begeleiders Ben Zwarthoed en Willem van Wijngaarden en jurylid Ruud Jacobs.

Turner Boyd Bindels kon helaas niet mee, vanwege een blessure. Aangekomen in Brno werd de groepopgehaald door de organisatie en naar hun hotel gebracht. In de volksmond heet dit hotel “het museum van het communisme”, maar voor de groep was het prima. Ruime warme kamers, warm en koud en water, maar in Oostblok stijl. Vrijdagmiddag hebben de mannen de podiumtraining afgewerkt. Een training in de wedstrijdzaal als voorbereiding op de wedstrijd, maar ook kijken wat de andere landen brengen.

In totaal waren er 9 teams uit Oostenrijk, Slovenie, Hongarije en Tsjechie. Een team bestaat uit 4 turners waarbij de beste 3 turners meetellen voor deeinduitslag. Zaterdagochtend hebben de meisjes hun wedstrijd geturnd, zaterdagmiddag was het de beurt aan de jongens.

Gelijk werd duidelijk dat internationaal meer van je gevraagd wordt. Bij een verkeerde uitvoering zie dat direct terug in je cijfer. Gezien de jonge leeftijd van de turners was dit ook geen verrassing. Het mooie positieve beeld van de wedstrijd was dat de turners op vloer, sprong en brug zich kunnen meten met de rest van het deelnemersveld. Rek en ringen was minder, maar dit kwam vooral door een niet helemaal correcte uitvoering van de oefening. Voltige vraagt nog veel training. Het is mooi dat de oefenstof inNederland is aangepast om meer aansluiting internationaal te krijgen. Voor turner Thom Roeg was er een mooi succes. Met een 8e plaats in de individuele meerkamp, plaatste Thom zich voor de finale op zondagochtend. In deze finale worden de twaalf beste turnsters gekoppeld aan de beste twaalf turners. Thom turnde zich met zijn partner naar een mooie 5e plaats. 

Naast het turnen was ook ruimte voor cultuur. Zondagmiddag hebben de turners onder begeleiding van een gids de stad ontdekt. Een bezoek aan de aloude cultuur van de stad en een bezoek aan de gevangenis/kasteel uit de middeleeuwen maakte indruk. Deze combinatie maakt de reis nog waardevoller. Als turner moet je je aanpassen aan de plaats waar je bent. Het reizen, ander eten, andere gebruiken, andere taal, zorgt ervoor dat je je goed moet focussen op je prestatie als turner. Dit was voor de jongste turners een mooi ervaring, samen met de prestatie van Thom maakte dit de reis compleet.

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Raymond Overeem van Gympixx.nl

Sponsors

Avia Club stand