St. Mauritius in de pers

Zaterdag 15 december stond er een artikel in het Noordhollands Dagblad/Dagblad Waterland van Hans Swierstra over de nieuwe plannen van de KNGU-heren mbt de talentontwikkeling ter voorbereiding van de Olympische spelen van 2020. Hierbij de tekst van dit artikel.

De Olympische Spelen van 2020, ze lijken nog heel ver weg. Sterker nog, pas in september 2013 wordt bepaald of ze in Madrid, Istanbul of Tokio worden gehouden. Niettemin kunnen acht jonge turners uit Volendam alvast dromen over deelname aan dat sportfestijn.

De Volendamse turnvereniging St. Mauritius speelt namelijk een prominente rol in een ambitieus talentenprogramma van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), dat zich uitstrekt tot het jaar 2020. In elk van de vier districten die Nederland telt zijn jonge talenten tussen de negen en twaalf jaar geselecteerd, die onder professionele begeleiding aansluiting gaan zoeken met de internationale top. Het betreft tien tot vijftien turntalenten per district, maar aangezien Mid-West kwalitatief en kwantitatief verreweg het grootst is (het omvat de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht), telt de groep hier vijftien tot twintig jongens.

Met acht turners is St. Mauritius ’hofleverancier’. Jelle Massee, Pelle Klement, Mitch Boom, Jaro van Wijngaarden, Niels Schilder, Stijn Buys, Roy Loch en Evrim Ksikas zijn de uitverkorenen. Bovendien zijn de Mauritius-trainers Ruud Jacobs en Ben Zwarthoed aangesteld als respectievelijk senior adviseur en districtstrainer.

Op districtsniveau zullen tussen januari en juni tien extra trainingen plaatsvinden, waarbij ook alle bondscoaches aanwezig zijn, onder wie dus ook de Engelsman Mitch Fenner, hoofdcoach van de KNGU. ,,Mitch heeft eenzelfde traject begeleid in Engeland en weet dus waar hij het over heeft. Als we nu niet beginnen met deze leeftijdsgroep zijn we te laat voor 2020. Daar moet Nederland niet alleen met een ’Epke’ verschijnen, maar met een heel team’’, vertelt Ben Zwarthoed.

Op uitnodiging van de bond bezocht hij samen met Jacobs de Spelen in Londen, waar hij Epke Zonderland aan het werk zag tijdens de kwalificaties. ,,Het was schitterend. Nee, bij de finale waren we niet aanwezig, omdat natuurlijk niet zeker was of hij zich daarvoor zou plaatsen. Die gouden medaille van Epke is natuurlijk ook een stimulans voor dit talentenproject. Het heeft de hele turnsport in Nederland een enorme boost gegeven. Eigenlijk zagen we jarenlang alleen maar Chinezen en Japanners op de podia staan bij grote internationale wedstrijden. Langzamerhand gingen bij wereldbekerwedstrijden Epke en ook Yuri van Gelder een belangrijke rol spelen. Nu moeten we die lijn zien door te trekken.’’

De 26-jarige Volendammer heeft samen met Ruud Jacobs al heel veel tijd in het project gestoken. ,,Alle vier trainers van de districten hebben heel veel contact met elkaar, want alles moet echt waterdicht zijn’’, aldus Zwarthoed, die vandaag overleg heeft met de bondscoach over de locaties waar de tien trainingen zullen plaatsvinden. ,,Door alle wedstrijden blijven er weinig data over. Het is qua kosten de bedoeling dat elke club zijn steentje bijdraagt en ruimte beschikbaar stelt. Met twee trainingen in Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Volendam ben je al een aardig eind op weg.’’ Die laatste sessies, op de thuisbasis van zijn club, had Zwarthoed liever al in een nieuwe sporthal gezien.

Het is eigenlijk een wonder dat vanuit de krappe Gymstuif in Volendam aan de lopende band talenten worden afgeleverd. ,,Misschien dat de gemeente Edam-Volendam dan ook begint in te zien dat we toe zijn aan een ruimere accommodatie’’, lacht hij. Al elf jaar is hij druk met het begeleiden van de jeugd, eerst bij de meisjes en later bij de jongens. ,,Dankzij Ruud Jacobs en Crelis Tuijp heb ik me kunnen ontwikkelen als trainer. En met deze talentengroep hebben we al zo veel prijzen behaald dat ik inmiddels wel iets bewezen heb. Ik zie het dan ook als een beloning dat ik als trainer gevraagd ben voor dit project.’’

Sponsors

Avia Club stand