¼ Finale Jongens Waspik 2013

Dertien turners St. Mauritius naar halve finale NK

Van de vijftien turners van Turnteam Veerman Advocaten St. Mauritius die dit weekeinde in het sportcentrum in Waspik in actie kwamen in de kwartfinale van het NK turnen hebben er zich dertien van het Veerman advocaten team geplaatst voor de halve finale begin mei in Vught.

Een prima resultaat zeker omdat een aantal van de jongens lichte blessures hadden of kwakkelden met hun gezondheid. Wel jammer dat er zowel zaterdag als zondag eigenlijk te veel jongens tegelijk moesten turnen in een zaal die daarvoor te weinig ruimte bood. En met een tribune waar veel te weinig plaats was voor de massaal opgekomen supporters.

Zaterdag

Zaterdagochtend beten Frenck Guijt en Dorin Radulescu voor Mauritius het spits af in de categorie Instap 10 2e Divisie. Beide jongens turnden een solide wedstrijd en kwalificeerden zich ruimschoots voor de halve finale.  Voor Frenck had er meer ingezeten als hij zijn oefening op voltige beter had gedaan. Nu gaf hij op dat toestel bijna vier punten toe op de nummer één en maakte daarmee eigenlijk zijn prachtige scores op vloer en ringen ongedaan. Op beide toestellen was hij de beste van het hele veld. Frenck werd vijfde met 106,10 punten.
Dorin turnde heel stabiel en werd direct achter zijn clubgenoot zesde met 105,70 punten. Op alle toestellen eindigde hij rond de zesde plaats, net als in het eindklassement. Zijn beste prestatie was een vijfde plek op rek. Op vloer en voltige werd hij zesde.Dorien werd zesde.

In de tweede wedstrijd zaterdag kwamen voor Mauritius Stijn Buijs en Stef Smits in actie in de categorie Pupil 7 1e Divisie. Stijn  turnde 103,70 punten bij elkaar en dat leverde hem de bronzen medaille op. Zijn beste prestatie was de tweede plek op brug. Op ringen, rek en sprong zette hij de derde prestatie neer. Ook Stijn liet op voltige punten liggen ten opzichte van de concurrentie. Stef Smits eindigde op een keurige zesde plaats met in totaal 97,25 punten. Zijn beste toestel was vloer waarop hij als vierde eindigde. Op brug en ringen werd hij zevende. Stijn en Stef kwalificeerden zich met gemak voor de halve finale van het NK, begin mei in Vught.

Zondag

Zondagochtend kwamen negen Mauritius-turners in het veld in vier verschillende categorieën. In de Benjamin 10 Talentendivisie deed Yoran Rein het uitstekend. In een veld van zestig turners legde hij met een totaal van 95,55 punten beslag op de zevende plaats. Voltige was zijn beste toestel. Daarop werd hij tweede, maar ook zijn vierde plek op vloer mocht er zijn. Yoran kwalificeerde zich voor de halve finale in Vught. Dat geluk was de beide andere benjamins niet beschoren. Sven van Vlaanderen eindigde als dertigste en Rik de Boer als eenendertigste. Alleen de nummers een tot en met achtentwintig stroomden door naar de halve finale. Svens beste prestaties in deze wedstrijd met zestig deelnemers waren een vijftiende plek op vloer en een achttiende op ringen. Rik werd op voltige zestiende en op vloer vierentwintigste.

In de categorie Instap 9 1e Divisie kwam Yorans broer Stefan Rein in actie. Hij verzamelde 94,55 punten. Dat bracht hem een tiende plaats in het eindklassement én een plek in de halve finale. Stefan leverde zijn beste prestatie met een gedeelde tweede plaats op voltige. Op brug en rek werd hij vierde.
In de categorie Instap 8 Talentendivisie kwam voor Mauritius Evrim Ksikas in actie. Hij turnde een goede wedstrijd die hij afsloot met 106 punten en een bronzen medaille. Evrim was in deze wedstrijd de beste op sprong. Op rek werd hij tweede en op brug derde. Ook Evrim kwalificeerde zich uiteraard voor de halve finale over zes weken in Vught.

Mauritius bracht in de categorie Pupil 6 Talentendivisie vier turners aan de start die allemaal de laatste tijd gesukkeld hebben met blessures. Van die vier deed Jaro van Wijngaarden het meest van zich spreken. Op vloer, sprong en rek was hij de sterkste van het hele veld, maar op voltige en brug liet hij net te veel punten liggen om de wedstrijd te winnen. Hij werd tweede met 99,30 punten. Jelle Massee pakte de bronzen medaille met 97,25 punten. Jelle was op brug en ringen de sterkste en werd op vloer en rek tweede.
Pelle Klement sloot de wedstrijd af als vijfde met 91,20 punten. Op brug zette hij de derde score neer en op ringen de vijfde. Niels Schilder verzamelde 87,55 punten en werd daarmee twaalfde. Niels eindigde op de toestellen sprong en brug als vijfde. Alle vier de jongens hebben zich gekwalificeerd voor de halve finale.

Grote mannen

In de middag kwamen nog twee senioren  van Mauritius in  de categorie Senior 4 2e Divisie. Jay Kost turnde zich naar een totaal van 69 punten, goed voor de zesde plaats. Jay was de beste op brug en werd op rek derde. Op ringen eindigde hij als vijfde. Martin Kroon turnde voor het eerst sinds vele jaren weer een wedstrijd. Hij verzamelde 64,40 punten waarmee hij eenentwintigste werd. Maar dat hij het turnen nog niet verleerd is bleek wel op het moeilijke toestel voltige waar hij met 10,50 punten de derde score neerzette.

De trainers Ruud Jacobs, Martin Kroon, Anja Leeflang, Crelis Tuijp, Willem van Wijngaarden, Ben Zwarthoed en Jaap Zwarthoed hebben nog zes weken de tijd om te slijpen aan de oefeningen van hun jongens. Tijdens de halve finale in Vught kunnen de turners zich zowel plaatsen voor de meerkampfinale als voor de toestelfinales.

De herenselectie van Sint Mauritius wordt gesponsord door Veerman Advocaten uit Volendam. JSC Sport Volendam Beter, Fitter, Sterker is selectiesponsor van Sint Mauritius.