4x goud nk heren in almere 1-2 juni 2013

Vier Nederlandse titels voor Mauritius-turners

De elf turners van het Turnteam Veerman Advocaten Mauritius die dit weekeinde hun finale voor het Nederlands Kampioenschap Turnen hadden in Almere, hebben vier gouden, zeven zilveren en zes bronzen medailles mee naar huis genomen. De jongens die uitkomen in de eerste, tweede en derde divisie turnden zaterdag hun meerkampfinale en zondag de toestelfinales in het Tosportcentrum in Almere.

foto's heren Almere

Frenck Guijt en Dorin Radulescu vielen in de categorie Instap 10 2e Divisie buiten de prijzen. Ze eindigden als vijfde en zesde op enkele punten afstand van het erepodium. Frenck verzamelde 107, 40 punten, Dorin gaf hem nauwelijks toe met 107,35. De twee Mauritius-turners deelden de eerste plaats op het onderdeel sprong en kwamen ook op rek en brug goed voor de dag. Bij de toestelfinales van zondag behaalde Dorin twee bronzen medailles. Zowel op voltige als brug werd hij derde. Op rek en sprong belandde hij met vierde plaatsen net naast het podium. Frenck klasseerde zich in zijn toestelfinales als vijfde op vloer en zesde op ringen.

In de categorie Instap 9 1e Divisie kwam Stefan Rein voor Mauritius in actie. Stefan turnde 102,90 punten bij elkaar en daarmee werd hij vijfde van Nederland in deze categorie. Zijn beste resultaten waren derde plekken op voltige en brug. Zondag nam Stefan deel aan de toestelfinale op het onderdeel rek. Hij scoorde met 18,10 punten goed, maar net niet voldoende voor een medaille. Hij werd vierde. In de categorie Pupil 7 1e Divisie had Mauritius in de meerkamp twee troeven: Stijn Buijs en Stef Smits. Stijn miste net het zilver, maar pakte een mooie derde plaats met 106,55 punten. Vooral op de ringen kwam hij sterk voor de dag. Op dat toestel was hij de beste. Op voltige werd hij tweede en op brug eindigde Stijn als derde. In de toestelfinales turnde Stijn een hele zilvervloot bij elkaar. Hij kwam uit in vier toestelfinales en zowel op voltige, als op ringen, als op brug, als op rek werd hij tweede. Stef Smits eindigde in de meerkamp met 103,15 punten net naast het podium, maar zijn vierde plek was een prima prestatie. Stefs beste resultaat was zijn tweede plek op het toestel ringen en zijn derde plaats op voltige. In de toestelfinale voltige op zondag ging het iets minder. Stef sloot die af als vijfde.

Mitch Boom kwam in de meerkampfinale zaterdagmiddag in actie in de categorie Jeugd 6 1e Divisie. In deze wedstrijd waarin de jongens keuzestof turnen waren de krachtsverschillen heel klein. De eerste vier turners uit het klassement zaten binnen een punt van elkaar. Mitch toonde zich op voltige en sprong de sterkste in de wedstrijd. Uiteindelijk turnde hij 67,70 punten bij elkaar waarmee hij op de derde trede van het erepodium kwam. De toestelfinales verliepen voor Mitch bijna perfect. Na een bronzen medaille op rek, pakte Mitch zowel op voltige als op sprong de Nederlandse titel. Vooral op het onderdeel voltige excelleerde hij met een score van 12 punten. Daarmee sloeg hij een gat van meer dan een punt op de nummer twee. Sverre van Wijngaarden leverde een prima prestatie door zijn NK-finale in de categorie Jeugd 8 3e Divisie als vijfde af te sluiten. Met 65,05 punten verbeterde hij zich bijna een half punt ten opzichte van de halve finale waarin hij als achtste eindigde. Zijn beste prestaties waren een gedeelde tweede plek op ringen en een vijfde plek op vloer. Sverre had zich voor één toestelfinale geplaatst en daarop sloeg hij toe. Met een brede grijns kreeg hij het zilver omgehangen. Ook Olaf Atteveld sloot de meerkampfinale in de categorie Junior I 7 3e Divisie af met een vijfde plaats. Hij was vorige week in de halve finale nog zevende geworden. Olaf turnde 67,90 punten bij elkaar. Zijn mooiste resultaten waren een derde plek op voltige en een vijfde plaats op sprong en brug. Tot zijn grote verdriet kon Olaf daar in de toestelfinales finales ringen en sprong zondag geen vervolg aan geven.

In de meerkampfinales van zaterdag kwam Jay Kost als laatste turner van Mauritius in actie in de categorie Senior 4 2e Divisie. In een heel spannende wedstrijd stelde Jay pas op het laatste toestel, rek, zijn bronzen medaille veilig. Met 70,60 punten eindigde hij uiteindelijk stevig op die derde plaats. Op vloer was hij de sterkste van het hele veld, op brug zette Jay de tweede prestatie neer. Jay had overduidelijk de smaak van de medailles te pakken. Zondag pakte hij er in vier toestelfinales nog eens drie. Op sprong moest Jay genoegen nemen met een zilveren medaille, maar zowel op rek als op vloer werd Jay Kost kampioen van Nederland. De vloerfinale in deze categorie was toch een beetje een Volendamse aangelegenheid, want Martin Kroon zat Jay op de hielen en greep met maar een tiende punt minder het zilver. De laatste Mauritius-turner die dit weekeinde in actie kwam was Eli Klement. Na een seizoen waarin hij door ziekte weinig getraind had en de meeste wedstrijden gemist had, wist hij zich op de valreep toch te plaatsen voor de toestelfinale brug in de categorie Jeugd 7 2e Divisie. Eli turnde een nette oefening, maar een van de elementen die hij moest laten zien mislukte en dat leidde tot veel aftrek. Zijn score van 10,90 punten bracht hem de vijfde plaats.

De trainers Ruud Jacobs, Martin Kroon, Anja Leeflang, Crelis Tuijp , Willem van Wijngaarden, Ben Zwarthoed en Jaap Zwarthoed waren tevreden over de prestaties van hun pupillen. Zij gaan zich nu richten op het weekeinde van 15 en 16 juni als de turners die in de Eredivisie en Talentendivisie uitkomen hun NK finale hebben in het Sportpaleis Ahoy in Rotterdam.