Dames NK finale Breda 24 en 25 mei 2014

Grote successen op turnfinale dames

Na een trainingsstage van 4 dagen in Beekbergen begonnen de dames van Mauritius aan hun finale in Breda. Aan het begin van het seizoen zijn zij per categorie de strijd aangegaan met 300 turnsters en op zaterdag kwamen de beste 36 dames in actie op de meerkamp, op zondag werden de toestelfinales geturnd.


Liena Azmani, Rosalie de Boer, Megan Jacobs, Elena Schilder en Anouk Tol turnden in de pupil 1 N2. De meiden begonnen op brug en turnden hier netjes en stabiel. Rosalie behaalde met een 15.000 de 3e hoogste score op dit toestel. Anouk, Liena en Elena eindigden op brug in de top 10. Megan maakte hier een foutje, maar behaalde toch nog een nette score. Daarna moesten zij naar balk. Rosalie was wat wiebelig, maar turnde wel een nette oefening. Liena en Anouk werden flink afgestraft voor hun onstabiliteit en het niet overtuigend turnen van de verplichte elementen. Waar het Megan in de voorgaande wedstrijden niet lukte, turnde zij vandaag de sterren van de hemel. Een hele nette en vloeiende oefening wat haar een mooie score van 13.933 opleverde! De 2e hoogste score op balk. Als laatste betrad Elena haar balk. Balk is hét toestel van Elena. Juist vandaag lukte het haar niet haar zenuwen in bedwang te houden. Zij viel van de balk en vergat daardoor ook een element. Op vloer turnden ze allemaal zeer knap alle bonuselementen en behaalden ze nette scores. Met nog 1 toestel te gaan stond Rosalie op de 1e plaats. Met als laatste toestel sprong en de concurrentie op vloer was het heel erg spannend. Op sprong zijn de verschillen heel erg klein. Anouk behaalde hier een 13.300. Liena scoorde 13.325, Megan 13.400 en Elena 13.475. Rosalie moest 2 hele mooie sprongen neerzetten om nog kans te maken op een medaille. Dit deed zij zeer knap met de 2e hoogste score, een 13.700. Nu was het wachten tot de concurrentie klaar was. Pas na de allerlaatste turnster bleek dat Rosalie, met een verschil van minder dan 2 tienden, tweede was geworden van Nederland. Een top prestatie!
De totaalstand leverde voor Rosalie dus de 2e plaats op. Megan eindigde als 8e. Elena werd 16e, Liena 25e en Anouk 27e.
Liena, Anouk en Megan mochten ook nog de toestelfinale sprong turnen, alle drie lieten ze twee hele mooie sprongen zien, maar vooraf was duidelijk, alleen zonder landingsfout maakte je kans op een medaille. Megan voldeed hieraan en pakte de bronzen medaille. Anouk werd 4e en Liena 8e. Rosalie en Anouk hadden zich geplaatst voor de toestelfinale brug. De concurrentie was groot zo bleek bij het inturnen, maar Rosalie heeft laten zien dat zij de beste is op brug. Ze turnde bijna een perfecte oefening die terecht werd beloond met 16.067 en een gouden medaille. Bij Anouk lukte de losom niet goed waardoor ook de rest van haar oefening niet optimaal was, ze werd 8e.

In de categorie pupil 2 N2 turnde Nicole Tuijp. Zij startte met twee goede sprongen waarmee zij zich direct hoog in de scorelijst plaatste. Zoals altijd turnde zij een mooie vloeroefening en op brug lukte alles, waardoor zij stabiel op de derde plaats bleef staan. De balk moest echter nog komen, maar ook die ging geweldig met zelfs een flikflak deze keer! Spannend dus tot het einde maar helaas net geen podiumplaats voor Nicole. In deze groep waarin de concurrentie groot is eindigde zij als 5e.
Bij de toestelfinale brug wist Nicole de concurrentie wel achter zich te houden. Met een perfecte uitvoering scoorde zij een 15.033 en die was goed voor een gouden medaille!

 

Mauritius “sweep” op NK turnen in Breda: Caitlin Goud, Emma Zilver en Jia Lu Brons

De finale jeugd 1 N3 begon met maar liefst 5 meiden van Mauritius aan de start. Jill Pannekeet, Jette Sloots, Emma Sloots, Jia Lu Tuyp en Caitlin Veerman werden allemaal gezien als favoriet voor een hoge klassering. Jill wordt al enige tijd geplaagd door een vervelende rugblessure en het was zichtbaar dat ze hier last van had. Dat bleek helaas tijdens de sprong. De meiden lieten allemaal een mooie sprong zien waarbij Jia Lu zelfs de 2e plaats van de dag behaalde, maar Jill kwam bij de landing verkeerd uit en viel. Dit kostte haar veel punten. De teleurstelling was enorm. Het tweede onderdeel was brug, een toestel waar de meiden gewoonlijk zeer sterk op acteren. Dat bleek ook vandaag. Het was duidelijk dat de puntjes op i waren gezet tijdens de stage, want de uitvoering van het “reuzen” was perfect. Dit leidde tot een gedeelde eerste plaats op het toestel voor Caitlin en Jill (14.900) en een zeer mooie prestatie van Emma, Jette en Jia Lu. Door deze prestatie was Jill weer “back in the race”. Hierna kwam het “angst”-toestel: de balk. Tijdens eerdere wedstrijden was het op de balk een aantal keren misgegaan en waren de meiden hier bijna allemaal vanaf gevallen. Tijdens de stage is veel werk verricht om de onzekerheid over de balk bij de meiden weg te nemen en dat is gelukt. Met een 1e, 2e, 4e, 8e en 12e plaats voor respectievelijk Emma, Caitlin, Jia Lu, Jill en Jette. Op de balk werd ook het verschil gemaakt met de tegenstandsters. Als laatste onderdeel de vloer. Dit is over het algemeen het favoriete onderdeel van de dames en ook nu lieten ze zien waarom. Alleen de rug van Jill gooide voor haar roet in het eten want ze kon niet alle onderdelen laten zien. Caitlin werd eerste op vloer en Jia Lu derde.
Door deze uitslagen werd het podium volledig bezet door Mauritius: Caitlin werd Nederlands kampioen, Emma 2e en Jia Lu 3e. Jette werd 10e en Jill 11e. Een prachtige prestatie van onze meiden!
Jia Lu begon de toestelkampioenschappen op sprong en haalde een geweldige score van 12.300 wat haar een zilveren medaille opleverde, op slechts 0,05 punt van de nummer 1. Op de brug kwamen Emma, Caitlin, Jette en Jill in actie. Alle meiden lieten een mooie oefening zien. Jill eindigde als zesde, Jette werd vierde, Caitlin pakte de bronzen medaille en Emma werd Nederlands kampioen met een score van maar liefst 15.00. Op balk traden Jill, Jette en Caitlin aan. Ze lieten een prachtige oefening zien zonder val. Jill haalde een mooie vijfde plaats, Caitlin werd vierde en Jette behaalde een score van 13.600 en mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen. Voor het laatste onderdeel vloer kwamen Jia Lu, Jill en Caitlin in actie. Jia Lu turnde een heel mooie oefening maar gleed helaas bij de overslag weg waardoor ze niet meer de salto kon maken. Dit kostte haar heel veel punten, waardoor ze op de negende plaatst eindigde. Jill behaalde een mooie vierde plaats. Caitlin turnde een schitterende oefening die bekroond werd met een 15.133 wat haar Nederlands kampioen maakte op vloer.

Laatste instapper turnt halve finale NK.

De instapturnsters N2 turnen hun finale pas in juni. Marit Schilder moest zich daarvoor nog plaatsen en turnde daarom als laatste van St. Mauritius de halve finale.
Met flinke zenuwen begon Marit op de brug, hier turnde ze een 11.100 vervolgens kwam de balk en hier turnde ze 13.033, de vloer 12.300 en als laatste sprong met een 13.166
De zenuwen bleven haar teveel parten spelen en de concurrentie was zeer groot.
Ze behaalde een mooie 12e plaats, wat helaas niet genoeg was om door te gaan naar de finale.

Al met al is er 5x goud, 4x zilver en 3x brons gewonnen door de dames dit weekend.

Hiervoor bedanken we het trainersteam en ook gaat onze dank uit naar onze :
Dames Turnteam sponsor ETB Cas Sombroek
wedstrijdselectiesponsor JSC Sport.

 

Sponsors

Avia Club stand