Heren Finale Ahoy 21-22 juni 2014

Tien medailles voor Eredivisie-turners Mauritius

Negen turners van het Turnteam Veerman Advocaten St. Mauritius beleefden dit weekeinde het hoogtepunt van het turnseizoen: de finale van de Eredivisie en de Talentendivisie in het Sportpaleis Ahoy in Rotterdam. Voor volgepakte tribunes mochten ze hun kunsten vertonen. In de meerkamp bleef de medailleteller steken op een bronzen plak voor Benjamin Leon Atherton. Bij de toestelfinales kwamen daar nog eens één gouden, twee zilveren en zes bronzen medailles bij.

De Mauritius-afvaardiging kampte met veel tegenslag dit jaar. Pelle Klement kon zich door de ziekte van Pfeiffer niet plaatsen voor de meerkampfinale. Thom Roeg, Boyd Bindels en Jelle Massee deden dat wel, maar moesten alle drie afhaken voor die wedstrijd. Thom blesseerde zich zaterdag vlak voor de wedstrijd tijdens het inturnen. Na een sprong ging hij door zijn enkel. Boyd liep een paar weken voor de finale een zware schouderblessure op. En Jelle Massee moest door een slepende blessure ook verstek laten gaan omdat hij geen vloer en sprong mocht doen.

Bij de jongste deelnemers, de Benjamin Talentendivisie, kwam voor Mauritius, Leon Atherton in actie. Die verdedigde de clubkleuren met verve. Leon blonk uit op brug. Op dat toestel was hij met een prachtige score van 19,50 punten de beste. Ook op ringen en voltige kwam hij goed voor de dag. Op beide toestellen hoefde hij maar twee turners voor te laten gaan. Leon turnde 110,20 punten bij elkaar en daarmee kreeg hij de bronzen medaille omgehangen. In de Benjamin Talentendivisie worden geen toestelfinales gehouden.
Bij de Pupil 6 Talentendivisie kwamen voor Mauritius Roy Loch en Niels Schilder in het strijdperk. Roy kwam ver in de jacht op de medailles maar eindigde uiteindelijk net buiten het podium. Hij werd vierde met 102,85 punten. Roy kwam het best voor de dag met derde plekken op ringen en brug en een vierde plaats op rek.
Niels Schilder eindigde in dezelfde wedstrijd als elfde. Hij turnde 92,70 punten bij elkaar. Niels beste toestel was sprong. Daar haalde een vierde plaats. Op voltige werd hij zevende en op brug achtste.
Keuze-oefenstof
Daarna was het de beurt aan Tim van Diepen en Jaro van Wijngaarden die uitkomen in de categorie Jeugd 2 Eredivisie en dit jaar voor het eerst keuze-oefenstof turnen. De krachtsverschillen in de wedstrijd waren heel klein. Tim van Diepen werd met 69,85 punten zevende maar kwam met die score maar 0,65 punten tekort voor het zilver. Tim deed het uitstekend op brug. Op dat toestel was hij de sterkste. Op sprong werd Tim derde. Jaro van Wijngaarden verzamelde een totaal van 68,05 punten en beëindigde de wedstrijd daarmee als tiende. Ook Jaro leverde zijn beste prestatie op brug. Hij werd op dat toestel vierde. Op sprong werd hij zevende.
Thom Roeg en Boyd Bindels kwamen gelijktijdig in actie met de grote mannen zoals de nieuwe Nederlands kampioen bij de senioren Bart Deurloo en zijn voorganger als kampioen Casimir Schmidt. Boyd en Thom turnden uiteindelijk ieder drie toestellen. Boyd verscheen aan de start bij vloer, voltige en sprong. Op voltige eindigde Boyd als vierde en op sprong als zesde waarmee hij twee toestelfinales binnenhaalde. Thom ging aan de bak op voltige, ringen en brug. Op voltige werd hij vijfde en op ringen zesde zodat hij op die beide toestellen op zondag aan de toestelfinales mee mocht doen.
Toestelfinales

Zondagochtend in alle vroegte begonnen de vier Mauritius-turners in de categorie Pupil 6 Talentendivisie aan hun toestelfinales. Pelle Klement had zich alleen voor de ringen-finale geplaatst. Dat was het laatste toestel dat geturnd werd. Maar die lange wachttijd beïnvloedde zijn concentratie niet nadelig. Pelle kwam als tweede in actie en scoorde na een prachtige oefening 17,55 punten. Alleen de laatste turner deed het een fractie beter. Maar na zijn grotendeels gemiste seizoen voelde het zilver dat Pelle kreeg omgehangen een beetje als goud. Jelle Massee had zich voor alle zes finales geplaatst maar moest vanwege een blessure vloer en sprong laten schieten. Op de vier andere toestellen pakte hij drie medailles. Op rek, brug en ringen haalde Jelle een bronzen medaille. Op voltige werd hij vijfde. Ook Niels Schilder haalde het erepodium. Hij pakte het brons op sprong. Op voltige en rek werd Niels zesde. Roy Loch had zich weten te kwalificeren voor drie toestelfinales. Hij mocht op brug, ringen en rek een gooi doen naar de medailles. Roy kon geen vervolg geven aan zijn uitstekende vierde plaats zaterdag in de meerkamp. Op ringen en rek eindigde hij als vijfde en op brug als zesde.

Nederlands kampioen
Ondanks hun blessures begonnen Thom Roeg en Boyd Bindels voortvarend aan hun toestelfinales. Thom werd Nederlands kampioen op voltige en Boyd pakte de bronzen medaille. Later kreeg Thom op ringen ook nog het brons omgehangen. In de loop van de middag kwamen Tim van Diepen en Jaro van Wijngaarden als laatsten in actie namens Mauritius. Op het onderdeel sprong slaagde Tim erin om de zilveren medaille te veroveren. Jaro bleef steken op een vijfde plaats. Op brug vielen beide turners buiten de prijzen en op ringen haalde Tim ook het podium niet.

Op 24 en 25 mei hadden Mauritius-turners die in de 1e, 2e en 3e divisie uitkomen al 10 Nederlandse titels, zes gouden en zeven bronzen medailles gewonnen tijdens hun finales in Utrecht.
De trainers Ruud Jacobs, Ben Zwarthoed, Willem van Wijngaarden, Crelis Tuijp, Martin Kroon, Jaap Zwarthoed en Anja Leeflang kunnen tevreden terugkijken op het seizoen, al hebben de turners dit jaar wel veel blessures gehad.

Met dank aan onze Heren Turnteam sponsor Veerman Advocaten
wedstrijdselectiesponsor JSC Sport.

 

Sponsors

Avia Club stand