Veerman Wooncentrum Turntoernooi 2015

Successen Mauritius in Volendams turnweekend

Dit weekeinde was de Nederlandse turntop op bezoek in sporthal de Opperdam in Volendam bij het Veerman Wooncentrum Turntoernooi.
Vrijdagavond was er een kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap turnen half april in het Franse Montpellier.
Daarbij maakten onder meer Olympisch Kampioen rekstok Epke Zonderland en oud-wereldkampioen ringen Yuri van Gelder hun opwachting.
Zaterdag en zondag turnden de eredivisie en 1e divisie turners hun kwartfinale voor het Nederlands Kampioenschap.
En daarbij kwam de afvaardiging van St. Mauritius goed voor de dag.

Hoe interessant de kwalificatiewedstrijd met de topturners ook was, het publiek kwam vooral af op de kwartfinalewedstrijden. Massaal zelfs.
De Opperdam zat van ' s morgens half negen tot 's avonds bijna negen uur goed vol met enthousiaste supporters van de turners.
En toen moest het beste nog komen want vrijwel alle turners van Mauritius kwamen pas zondag in actie.
Zaterdag bleef de inbreng van Mauritius - behalve dan de perfecte organisatie van de wedstrijd waaraan net als vrijdag en zondag tientallen vrijwilligers meewerkten - beperkt.

Alleen Bram van Zelst kwam in actie in de categorie Pupil 9 3e Divisie. Bram turnt bij HGTC in Hoorn, maar traint de helft van de tijd bij Mauritius.
Dat heeft hem geen windeieren gelegd. Als Nederlands kampioen 4e divisie moest hij naar de 3e divisie, maar dat lijkt eigenlijk een te laag niveau voor Bram.
Hij won zijn wedstrijd zaterdag met overmacht met een totaal van 113,70 punten, ruim 8 punten meer dan de nummer twee. Uiteraard plaatste Bram zich voor de halve finale.

Kleine mannen

Zondag beten de kleine mannen het spits af. Mauritius had in de Talentendivisie drie benjamins in de strijd: Cas Klein, Kyan Jacobs en Tjeerd Mantel. Ook die jongens plaatsten zich voor de halve finale. Cas Klein deed dat door in zijn wedstrijd de zilveren medaille te veroveren met een puntentotaal van 102,95. Het Volendamse publiek wist de prestaties van de jongens te waarderen. Cas kwam vooral op sprong, vloer en ook op het moeilijke toestel voltige goed voor de dag.
Kyan Jacobs had de pech dat zijn afsprong bij zijn laatste toestel brug niet helemaal lekker ging. Hij moest zijn handen even aan de vloer zetten. De aftrek die hij daardoor kreeg kostte hem net de bronzen medaille. Maar zijn 98,40 punten en vierde plek waren een prima resultaat. Vooral op ringen blonk hij uit. Van de zeventig turners in de beide wedstrijden in de categorie Benjamins zette Kyan de tweede beste prestatie neer. Toen de doorstroming naar de halve finales bekend werd gemaakt klonk er een juichkreet bij Tjeerd Mantel. De derde Mauritius-benjamin turnde 78,60 punten bij elkaar. Dat was net genoeg om zijn voornaamste doel, kwalificatie voor de volgende ronde, te halen.

Goud

In de tweede wedstrijd van de zondag kwamen vier turners van Mauritius in actie. In de categorie Pupil 7 1e Divisie streden Evrim Ksikas, Mikel Zwarthoed en Stefan Rein om de prijzen en kwalificatie voor de halve finale. In de categorie Pupil 6 Eredivisie ging Roy Loch op jacht naar het goud. De vele Volendamse supporters werden getrakteerd op een hoogstaande en zeker bij Pupil 7 spannende wedstrijd. Evrim Ksikas wisselde de eerste wedstrijdrondes voortdurend stuivertje met een Alkmaarse turner. Maar uiteindelijk greep Evrim toch afgetekend de gouden medaille met 105,10 punten. Evrim was de sterkste op vloer, ringen en sprong. Mikel Zwarthoed turnde een keurige, regelmatige wedstrijd. Hij verzamelde 95,55 punten, goed voor een vijfde plek. Mikel kwam vooral op voltige, brug en rek goed voor de dag. Stefan Rein verzamelde 88,10 punten en eindigde daarmee als vijftiende. Vooral op vloer en voltige liepen zijn oefeningen lekker. Ook Mikel en Stefan gaan door naar de halve finale net als Evrim natuurlijk.

In de wedstrijd Pupil 6 Talentendivisie was de strijd om het zilver heel spannend. De Volendamse troef Roy Loch trok tot vreugde van het publiek aan het langste eind. Met 101,35 punten, veroverde hij het zilver. De beslissende punten pakte hij op ringen, het laatste toestel dat hij moest turnen. Roy was daar met 18,90 punten veruit de sterkste van het veld.

Eredivisie

Mauritius nam met zes turners deel aan de wedstrijden in de Eredivisie. En die kwalificeerden zich alle zes voor de halve finale.In de categorie Jeugd 2 kwamen vijf turners aan de start in de nog steeds behoorlijk goed gevulde sporthal Opperdam. Het publiek miste de lentezon maar kreeg wel een paar fraaie turnwedstrijden voorgeschoteld. In de categorie Jeugd 2 kwam Jaro van Wijngaarden van het Mauritius-smaldeel het beste voor de dag. Jaro turnt voor het tweede jaar in deze categorie. Hij verzamelde 68,10 punten en werd daarmee vijfde. Hij turnde een regelmatige en nette wedstrijd. Jaro kwam vooral op sprong goed voor de dag met een tweede plek. Jelle Massee, die dit jaar voor het eerst keuzestof turnt, pakte na een sterk geturnde wedstrijd de zesde plek. Met 67,80 punten eindigde hij direct achter Jaro op de zesde plek. Jelle was op rek de beste van het hele veld en ook zijn vierde plaats op het moeilijke voltige mocht er zijn.
Tim van Diepen, ook tweedejaars, turnde een wat ongelukkige wedstrijd met enkele vallen. Hij sprokkelde 65 punten bij elkaar en dat was goed voor een tiende plaats in het klassement. Zijn beste resultaat was een zesde plek op ringen. Pelle Klement turnde voor het eerst sinds ruim een jaar een hele wedstrijd. Hij is bezig de opgelopen trainingsachterstand in te halen, maar dat is nog niet helemaal gebeurd. Een aantal niet zo geslaagde afsprongen en een val op voltige kostten hem veel punten. Hij eindigde als dertiende met 62,25 punten. Niels Schilder moest het toestel sprong vanwege een blessure laten schieten. Op de overige vijf toestellen turnde hij 49,80 punten bij elkaar. Hij eindigde als zestiende in het klassement. Op brug behaalde hij met een strakke, heel netjes uitgevoerde uitoefening een knappe vierde plek.

Winnaar

In veruit de spannendste wedstrijd van de dag greep Boyd Bindels van Mauritius het goud in de categorie Junior I Eredivisie. Hij klopte de nummer twee met een verschil van 0,05 punt en de nummer drie met 0,25 punt verschil. In de loop van de wedstrijd wisselden de drie turners steeds van plek in het tussenklassement, maar aan het eind van de wedstrijd stond de turner van Mauritius nipt bovenaan. Boyd was op voltige en rek de sterkste van het veld.

De trainers Sebastien Hoek, Martin Kroon, Anja Leeflang, Crelis Tuip, Willem van Wijngaarden, Ben Zwarthoed en Jaap Zwarthoed, kunnen tevreden terugkijken op het Wooncentrum Veerman Turntoernooi. En ze weten ook waaraan er de komende drie weken tot de halve finale in Zwijndrecht gewerkt moet worden.

Met dank aan onze teamsponsors Smit & Smit Advocaten en Dutch Steigers en wedstrijdselectiesponsor JSC Sport.