Heren turners brons in teamwedstrijd in België 2015

Prima prestatie van eredivisieturners Mauritius

Een team eredivisieturners van St. Mauritius gesponsord door advocaten kantoor Smit & Smit.
Hebben zondag in het  Belgische Melsele een uitstekende prestatie geleverd door als derde te eindigen in een sterk bezette wedstrijd.
De jongens hoefden alleen Jong België en het team van Vlaamse Gymnastiek Federatie voor te laten gaan.
Maar ze klopten de overige ploegen waaronder twee teams van de Jong Oranje selectie.
Dat resultaat laat zien dat Mauritius over een sterke groep topsporters beschikt die op het hoogste niveau meetellen.


Wasecup 2015 foto's


Team Mauritius turnde 208,250 punten bij elkaar. Een team mag maximaal uit zes turners bestaan. Per oefening mogen er vier turnen. De drie beste resultaten tellen mee voor het teamtotaal. Voor Mauritius kwamen Jaro van Wijngaarden, Niels Schilder, Roy Loch en Pelle Klement in actie. Tim van Diepen was helaas geblesseerd. Zondagochtend om acht uur begon de inturntijd voor de jongens. Rond half tien, toen de wedstrijd begon, zaten de tribunes aardig vol. De Wase Cup werd dit weekeinde al voor de twaalfde keer gehouden. Aan de tweedaagse wedstrijd namen turners en turnsters uit Zwitserland, Roemenië, Luxemburg, Zweden, België en Nederland deel.
De daags voor de wedstrijd veertien geworden Jaro van Wijngaarden, de oudste van de vier Mauritius-turners, nam het team op sleeptouw. Hij turnde een heel goede wedstrijd waarin hij 72 punten verzamelde, goed voor de tweede plaats in het individuele eindklassement. Dat is een hoge score aan het begin van het seizoen. De opbouw van de trainingen is zo dat de jongens in het voorjaar pieken. Dan zijn de belangrijkste wedstrijden van het jaar, de halve finale en de finale van het Nederlands Kampioenschap. Elke toestelscore bestaat uit twee getallen die bij elkaar opgeteld worden. De D-score geeft de moeilijkheidsgraad aan van de oefening. Die mag binnen bepaalde kaders zelf samengesteld worden. De E-score is de waardering van de jury voor de uitvoering van de oefening. Voor elke kleine of grote fout gaat er iets af van de maximale tien punten. Bijvoorbeeld: Jaro turnde op brug een oefening waarvan de moeilijkheidsgraad 3,7 punten waard is. Daar kunnen maximaal tien punten bijkomen voor de uitvoering. Van die tien punten kreeg hij er 9,45 omdat hij heel netjes turnde. Pelle Klement turnt op brug een moeilijkere oefening die 4 punten waard is. Maar door een slechte landing krijg hij meer aftrek en hield van de punten voor de uitvoering er 8,2 over.
Niveau NK-finale
Jaro zat minder dan een punt onder zijn score van de NK-finale in juni. Zijn beste resultaten waren de derde score op brug, de vierde op rek en de vijfde op sprong. Pelle Klement sloot de wedstrijd af als twaalfde. Ook zijn puntentotaal van 67,650 kwam heel dicht in de buurt van zijn totaal in de NK-finale van juni. Traditiegetrouw waren Pelle’s sterkste toestellen ringen en- ondanks een val bij de landing - brug waar hij de vierde en de twaalfde score neerzette. Roy Loch turnde voor het eerst een wedstrijd met keuzeoefenstof. Afgelopen seizoen turnde hij nog de verplichte oefeningen. Roy debuteerde goed. Met 67 punten beëindigde hij de wedstrijd als veertiende. Ook hij kwam het best voor de dag op brug en ringen waar hij de zevende en de twaalfde score haalde. Niels Schilder eindigde als negentiende. Hij deed dat met een totaal van 64,85 punten, een fractie meer dan zijn score in de NK-finale in juni in Ahoy. Zijn beste prestaties leverde hij op vloer waar hij de zevende score neerzette en op ringen waar Niels als tiende eindigde.
Mikel Zwarthoed
Er kwam nog een Mauritius-turner in actie. Mikel Zwarthoed nam individueel deel aan de Wase Cup. Het was voor het eerst dat hij een wedstrijd turnde op eredivisieniveau. Mikel moet zich daardoor nog veel van de oefenstof eigen maken. Dat leidt ertoe dat zijn oefeningen in vergelijking met die van de andere deelnemers een relatief lage moeilijkheidsgraad hebben en dat hij dus minder kans heeft om hoog te scoren. Mikel sloot de wedstrijd af op de 29ste plek .
Smit & Smit Advocaten sponsoren de herenselectie van St. Mauritius.

Sponsors

Avia Club stand