1/8 finale heren Tilburg

De achttien turners van Turnteam Veerman Advocaten Mauritius die dit weekeinde in Tilburg hun nieuwe wedstrijdseizoen begonnen, zijn goed uit de startblokken gekomen. Vooral zondag kwamen de Volendamse turners goed voor de dag. Van de vijf wedstrijden waarin Veerman Advocaten Mauritius die dag vertegenwoordigd was, gingen er drie gewonnen.

Het decor van de seizoensouverture was schitterend. In de grote en fraaie sporthal T-Kwadrant konden twee wedstrijden tegelijk afgewerkt worden. Met ongeveer duizend jongens en heren aan de start op twee wedstrijddagen was dat geen overbodige luxe. Het ging om een doorstromingswedstrijd waarbij de turners zich konden plaatsen voor de kwartfinale.

In de categorie Instap 10 2e Divisie kwamen 96 turners in actie onder wie drie Volendammers. Mikel Zwarthoed eindigde in dit uitgebreide veld op een dertigste plaats met 105,00 punten. Dat had hij vooral te danken aan zijn elfde plek op vloer en zijn zeventiende plaats op voltige. Mikel kwalificeerde zich voor de volgende ronde. Dat deden de beide andere Volendammertjes Frenck Guijt en Jop Schipper helaas niet. Frenck turnde 102,50 punten bij elkaar. Die respectable score bracht hem de 62ste plaats en dat was niet genoeg voor plaatsing voor de kwartfinale. Ook Frenck kwam voor al op vloer en voltige goed voor de dag. Jop Schipper werd in het eindklassement 69ste met 101,95 punten. Jop kwam vooral op brug en rek goed voor de dag, maar ook hij heeft zich niet geplaatst voor de volgende ronde.

Evrim Ksikas kwam namens Turnteam Veerman Advocaten Mauritius in actie in de categorie Instap 9 1e Divisie. Dat deed hij uitstekend. Evrim turnde 106,50 punten bij elkaar, goed voor de vijfde plaats in een wedstrijd met 32 deelnemers. Op rek was Evrim de sterkste van allemaal en op sprong en ringen werd hij knap tweede.

In de categorie Pupil 9 3e Divisie werd Mauritius vertegenwoordigd door Dave Groot. Maar liefst 96 turners streden in deze wedstrijd om een plek in de kwartfinale. Het duurde even voor hij het zeker wist, maar uiteindelijk kwalificeerde Dave zich met 96,10 punten als 54e voor de kwartfinale. De basis daarvoor legde hij met een tweede plek op vloer en een derde op voltige.

Keuzestof

’s Middags kwamen de jongens in actie die al keuzestof turnen. In de categorie Jeugd 8 3e Divisie kwamen voor Mauritius Olaf van Atteveld en Sverre van Wijngaarden in actie. Beide Volendamse turners wisten zich te kwalificeren voor de kwartfinale. Olaf eindigde met 64,70 punten als negende in een wedstrijd met 66 deelnemers. Op ringen kwam hij met de tweede score uitstekend voor de dag en op vloer werd hij zesde. Sverre van Wijngaarden had het wat moeilijker in deze wedstrijd, maar ook hij haalde een startbewijs voor de volgende ronde. Met 54,60 punten werd hij 45ste en dat was genoeg. Sverre presteerde het beste op vloer en sprong.

Julian Mühren verdedigde de kleuren van Turnteam Veerman Advocaten Mauritius in de categorie Jeugd 7 2e Divisie. Met 65,15 punten behaalde Julian een achtste plaats in het klassement van in totaal 42 turners. Daarmee plaatste hij zich moeiteloos voor de kwartfinale. Julian legde de basis voor zijn klassering met een derde plek op rek en een zesde plaats op brug.

Volendammerdag

Op zondag was het Volendammerdag in Tilburg. ’s Ochtends kwamen de turners van Turnteam Veerman Advocaten Mauritius in drie wedstrijden aan de start. Alle drie de wedstrijden gingen gewonnen. In de categorie Pupil 8 2e Divisie traden namens Mauritius Lars de Boer en Stef Smits in het krijtperk. Ze moesten het opnemen tegen 82 concurrenten. Lars deed dat op de best denkbare manier. Met 108,35 punten legde hij beslag op de eerste plaats. De basis daarvoor legde hij op brug, rek en voltige. Stef Smits turnde zijn eerste individuele landelijke wedstrijd. Dat deed hij verdienstelijk. Met 99,90 punten eindigde hij aan de bovenkant van de middenmoot. Hij leverde zijn beste prestatie op rek. Ook Stef wist zich te kwalificeren voor de kwartfinale.

In de categorie Pupil 7 1e Divisie kwam Veerman Advocaten Mauritius met vier turners aan de start in een veld van 36 turners. Met 109,17 punten liet Pelle Klement alle concurrenten achter zich. Zijn beste prestaties leverde Pelle op voltige en brug. Vooral op voltige pakte hij veel voorsprong op zijn grote concurrent Jelle. Die liep op sprong en in mindere mate rek flink in op Pelle en knabbelde nog wat van zijn achterstand af op ringen en vloer, maar uiteindelijk moest Jelle na een heel spannende tweestrijd met 108,05 punten genoegen nemen met de tweede plaats.

Niels Schilder turnde een totaal van 101,62 punten bij elkaar. Daarmee behaalde hij een zevende plek in het eindklassement en wist hij zich te kwalificeren voor de kwartfinale. Niels leverde zijn beste prestatie op voltige. Stijn Buys zat met een totaal van 100,87 punten clubgenoot Niels op de hielen. Ook hij legde de basis voor zijn elfde plek in het eindklassement met een prima oefening op voltige. Ook Stijn wist een startbewijs te bemachtigen voor de volgende ronde.

Mauritius bracht twee turners aan de start in de categorie Pupil 6 Talentendivisie. Mitch Boom was afgetekend de beste van de vijftien deelnemers. Hij turnde een totaal van 107,30 punten bij elkaar en bleef daarmee de concurrentie ruim voor. Mitch legde de basis voor zijn overwinning op de toestellen ringen, brug en voltige. De tweede vertegenwoordiger van Veerman Advocaten Mauritius had het wat moeilijker. Jaro van Wijngaarden turnde 96,35 punten bij elkaar. Zijn beste prestatie leverde Jaro op zijn favoriete toestel rek.

Middagwedstrijd

’s Middags kwamen nog twee turners van Mauritius in actie. Ook die wisten zich allebei te kwalificeren voor de kwartfinales. In de categorie Instap 8 talentendivisie bond Roy Loch de strijd aan met zestien concurrenten, voor een groot deel jongens die al voor het tweede jaar Instap 8 turnen. Dat boezemde Roy totaal geen angst in. Hij pakte gewoon de tweede plaats met 108,45 punten. Vooral op brug, rek en vloer kwam Roy uitstekend voor de dag.

Bij de jongste turners, de Benjamins Talentendivisie, kwam Stefan Rein in actie voor Mauritius. Het was zijn eerste wedstrijd. Stefan turnde een prima wedstrijd, alleen op voltige viel hij. Dat kostte hem misschien wel een podiumplek. Nu eindigde hij als negende. Maar wel in de wetenschap dat er nog meer in zit.

De kop is er van af voor het Turnteam Veerman Advocaten Mauritius. De trainers Crelis Tuijp, Anja Leeflang, Willem van Wijngaarden, Ben Zwarthoed, Jaap Zwarthoed en hoofdtrainer Ruud Jacobs hebben nog een maand om de turners voor te bereiden op de kwartfinales.