Halve finale NK heren 2010 in Volendam

halve_finale_turnen_roy_177_399x600De jongens van Sint Mauritius zijn prima voor de dag gekomen in de halve finale van het NK Turnen. In een thuiswedstrijd in sporthal Opperdam in Volendam kwalificeerden negen van de in totaal twaalf turners die aan de start kwamen zich rechtstreeks voor de finale. Twee van de jongens krijgen een herkansing in een play-off wedstrijd eind mei in Waspik. Bovendien plaatsten de Mauritus-turners zich voor een groot aantal toestelfinales. De finale van het NK vindt op 5 en 6 juni plaats in Emmen.

De eerste Volendammer die zaterdag in actie kwam was Stijn Buys. Stijn miste in de categorie Instap 9 1e Divisie net de rechtstreekse plaatsing voor de finale. Hij werd negende met een totaal van 106,40 punten. Zijn beste prestaties waren een tweede plek op voltige (18,75), een derde op brug (18,70), een zesde op rek (18,30), een 21ste plaats op vloer (17,40), een 24ste op sprong (18,30) en een 32ste op ringen (14,95). Op brug en voltige mag Stijn meedoen aan de toestelfinales. Hij krijgt eind mei in Waspik een nieuwe kans om zich te kwalificeren voor de meerkampfinale.

In de categorie Instap 10 2e Divisie slaagde Lars de Boer er niet zich te kwalificeren voor de finale, de play-offs en de toestelfinales. Hij werd met 106,25 punten 26ste in een veld van maar liefst 53 turners. Zijn beste prestatie was een tiende plaats op rek (18,10). Op sprong (18,90) werd hij twaalfde, op brug (17,10) negentiende, op vloer (17,15) en ringen (17,00) 34ste en op voltige (18,00) 43ste.

In de categorie Instap 8 Talenten Divisie kwamen Mitch Boom en Eli Klement voor Mauritius in actie. In de beide eerdere wedstrijden waren ze steeds eerste en tweede geworden. Dat pakte nu anders uit. Mitch Boom scoorde met 111,95 punten uitstekend, maar kwam 0,05 punt tekort voor goud. Mitchs beste prestaties waren tweede plekken op sprong (19,70) en brug (18,55), een gedeelde derde plek op voltige (18,40),  vierde plekken op ringen (18,65) en vloer (17,95) en een vijfde plaats op rek (18,70). Mitch plaatste zich voor de finale meerkamp en voor alle zes toestelfinales.

Eli Klement moest het voor het eerst dit seizoen zonder medaille doen. Hij miste de bronzen medaille op 0,1 punt. Eli eindigde met 109,95 punten op een mooie vierde plaats en dat was vanwege een pijnlijke heupblessure meer dan hij tevoren verwacht had. Eli’s beste resultaat was een gedeelde derde plaats op voltige (18,40). Op vloer werd hij gedeeld vierde (17,95), vijfde plekken op ringen (18,15) en brug (18,00), een zevende plek op rek (18,20) en een achtste op sprong (19,25). Eli heeft zich geplaatst voor de finale meerkamp en voor de toestelfinales voltige, vloer, ringen en brug. Op rek is hij eerste reserve.

In de categorie Pupil 6 Talenten Divisie verscheen Thom Roeg aan de start. Met een totaal van 105,10 punten pakte hij de bronzen medaille. Zijn beste prestaties waren eerste plekken op vloer (18,25) en brug (18,55). Op rek (18,10) en ringen (16,65) werd Thom vierde, op voltige (15,55) zesde en op sprong (18,00) negende. Thom plaatste zich rechtstreeks voor de meerkampfinale en voor de toestelfinales op vloer,voltige, ringen, rek en brug.

De laatste Mauritius-turner die zaterdag aan de bak moest was Julian Mühren. Hij komt uit in de categorie Pupil 7 1e Divisie. Na twee gewonnen wedstrijden legde Julian nu beslag op de tweede plaats. Zijn beste resultaten behaalde hij met eerste plaatsen op rek (19,30) en brug (18,80). Op vloer (16,25) werd hij derde, op sprong (19,30) vierde en op ringen (17,75) en voltige (16,00) vijfde. Julian heeft zich rechtstreeks geplaatst voor de meerkampfinale en voor alle zes toestelfinales.

Zondagochtend was het de beurt aan de jongste categorie, de Benjamins Talenten Divisie. Voor Mauritius verschenen vijf turners aan de start die in de eerste twee wedstrijden van het seizoen telkens alle medailles mee naar Volendam hadden genomen. Maar dat waren districtswedstrijden en in deze halve finale kwamen de 48 beste benjamins van Nederland in actie. Voor de einduitslag maakte het geen verschil. Ook nu weer eindigden de benjamins van Mauritius op de plekken één tot en met vier en op plaats twaalf. Net als in de beide vorige wedstrijden was het tot op het laatste toestel onduidelijk wie van de jongens met de winst zou gaan strijken. Uiteindelijk was Pelle Klement met 113,80 punten de sterkste. In de eerste wedstrijd had hij ook nipt gewonnen met een voorsprong van een tiende punt op Niels Schilder die nu derde werd. In de tweede wedstrijd eindigde Pelle met 0,25 verschil achter Jelle Massee. Die werd nu tweede, met een half punt achterstand. De jongens maken er een gewoonte van om de wedstrijd tot op het laatste toestel uiterst spannend te houden. Ook nu weer.

Pelle was op brug (19,00) de beste en eindigde als tweede op vloer (18,75), voltige (19,60)en sprong (18,60). Op ringen (19,45) werd hij gedeeld tweede en op rek (18,40) derde. Zijn gouden medaille leverde hem vanzelfsprekend ook een plaats op in de finale op 5 en 6 juni in Emmen. Jelle Massee eindigde als eerste op vloer (18,95) en rek (18,60). Op brug (18,60) werd hij tweede en op ringen (19,45) gedeeld tweede. Op voltige (19,35) en sprong (18,35) werd Jelle vierde. Samen bracht het zijn puntentotaal op 113,30, goed voor zilver en een finaleplaats.

Niels Schilder werd net als vorige week in de kwartfinale derde. Hij turnde 112,15 punten bij elkaar. Op voltige was hij de beste van allemaal, met 19,90. De beide vorige wedstrijden had hij daar zelfs de maximale score van 20 punten gehaald. Op rek (18,50) werd Niels tweede, op sprong (18,50) derde, op ringen (19,40) en vloer (18,40) vierde en op brug (17,45) zevende. Ook Niels kwalificeerde zich uiteraard voor de finale. Daniël Kwakman heeft een abonnement op de vierde plaats. Met 111,05 punten greep hij weer net naast de medailles. Maar hij turnde een prima wedstrijd. Eerste op ringen (19,50), derde op vloer (18,65), vierde op brug (18,45), achtste op sprong (17,85) en negende op voltige (18,70). Daniël ging ruimschoots door naar de finale.

Roy Loch tenslotte, de jongste van de vijf Mauritius-benjamins, sloot de wedstrijd af met 102,10 punten en een twaalfde plaats. Daarmee plaatste hij zich voor de play-offs in Waspik eind mei. Zijn beste resultaat was een achtste plaats op het moeilijke toestel brug (16,95). Op rek (17,00) werd hij tiende, op sprong (17,70) elfde, op ringen (17,25) en vloer (17,20) zestiende en op voltige (16,00) werd hij 22ste.

’s Middags kwam voor Mauritius alleen nog Jan Mooijer in actie in de categorie Jeugd 6 1e Divisie. Jan turnde een prima wedstrijd die hij afsloot met 67,95 punten. Dat was goed voor een mooie zesde plek in het eindklassement én rechtstreekse kwalificatie voor de meerkampfinale van het NK in Emmen. Jan haalde zijn beste resultaten met eerste plaatsen op sprong (12,85) en brug (12,15). Op vloer (12,80) en ringen (11,20) werd hij derde. Op rek (10,20) werd hij twaalfde en op voltige (8,75) dertiende. Behalve voor de meerkampfinale plaatste hij zich voor de toestelfinales op sprong, brug, vloer en ringen.

De Mauritius-trainers Ruud Jacobs, Crelis Tuijp, Ben Zwarthoed, Jaap Zwarthoed en niet te vergeten Anja Leeflang hebben hun jongens op een heel hoog niveau gekregen. Ze hebben nog zes weken de tijd om de turners nog scherper te maken en de puntjes op de i te zetten. Bij de meerkampfinale en de toestelfinales in Emmen zal blijken of dat gelukt is.