Halve finale heren 2011

jelle_en_pelle_De jongens van Mauritius die uitkomen in de Eredivisie en de Talentendivisie hebben het afgelopen weekeinde goed gedaan bij de halve finale van het NK Turnen in Zwijndrecht. De twaalf turners die in actie kwamen pakten drie gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles. Alle Mauritius-turners kwalificeerden zich voor de finale van het NK. Bovendien haalden de jongens samen 37 finaleplaatsen voor de toestelfinales. Voor de meeste jongens vinden die over twee weken plaats in Breda, voor de oudste jongens over vier weken in Heerenveen. De halve finales in de Develhal in Zwijndrecht leverden zaterdag en zondag spannende wedstrijden op. In de categorie Benjamins 10 Talentendivisie verschenen voor Mauritius Roy Loch en Evrim Ksikas aan de start om met achtenveertig andere benjamins uit te maken welke veertien turners zich zouden plaatsen voor de finale.

Roy Loch pakte voor de derde keer op rij de gouden medaille. Maar anders dan bij de twee eerdere wedstrijden was het nu tot op het laatst spannend. Met nog twee toestellen te gaan stond Roy nog een vol punt achter op de concurrentie. Op brug en rek zag hij kans om zijn achterstand om te zetten in een voorsprong van bijna een heel punt. Roy´s beste prestaties waren een eerste plek op rek en een tweede op voltige.

Evrim Ksikas, die behalve bij Mauritius ook bij Hercules Middenbeemster traint, liet vooral op ringen een mooie oefening zien. Op dat toestel haalde hij de derde hoogste score. Op rek hoefde hij maar vijf turners voor te laten gaan. Op het moeilijke toestel voltige is Evrim in de loop van dit seizoen flink vooruit gegaan. Uiteindelijk werd hij zevende met een score van 105,30 punten.

Pupil 6

In de categorie Pupil 6 Talentendivisie traden voor Mauritius Julian Mühren, Mitch Boom en Thom Roeg in het krijt. En Boyd Bindels die dit jaar officieel nog uitkomt voor Turnlust Alkmaar, maar de helft van de tijd al traint bij Mauritius. Ook bij deze wedstrijd zat het publiek tot de prijsuitreiking op het puntje van zijn stoel.

Julian Mühren werd met mooie scores tweede op rek, derde op sprong en vijfde op brug. Het leverde hem een plek op in de toestelfinales op deze onderdelen. Met een totaalscore van 99,60 punten eindigde Julian als achtste in het eindklassement. Dat betekent dat hij zich ook kwalificeerde voor de meerkampfinale. Mitch Boom, die dit jaar voor het eerst in deze categorie uitkwam, leverde een geweldige prestatie door zich met 103,25 punten in deze halve finale meteen als derde te plaatsen voor de finale van het NK. Hij blonk uit op rek en paard-voltige. Op rek werd hij gedeeld tweede en op voltige gedeeld eerste. Op beide onderdelen haalde Mitch de toestelfinale.

Boyd Bindels eindigde in deze wedstrijd met 105,20 punten als tweede. Na een moeilijke start herpakte hij zichzelf en scoorde vooral uitstekend op ringen en vloer. Op ringen was Boyd de beste, op vloer werd hij tweede. Boyd heeft zich voor vijf toestelfinales geplaatst. Alleen de finale op rek gaat aan zijn neus voorbij.

Thom Roeg wist deze halve finale te winnen met 106 punten. Hij stak er vooral op brug en rek bovenuit en wist beide onderdelen te winnen. Ook op voltige kwam Thom met een derde plaats goed voor de dag. Net als Boyd wist ook Thom zich voor vijf toestelfinales te plaatsen. Alleen bij de finale op sprong zal hij moeten toekijken.

Instap 8

Zondagochtend verschenen voor Mauritius vier turners aan de start in de categorie Instap 8 Talentendivisie. Stijn Buys, Niels Schilder, Jelle Massee en Pelle Klement moesten met achttien concurrenten de strijd aanbinden voor de finaleplaatsen. Dat ging voorspoedig, al was het wel heel spannend, want de eerste zeven turners eindigden binnen drie punten van elkaar.

Stijn Buys sloot een gedegen wedstrijd af als zevende met 105,90 punten. Stijns beste prestatie was zijn derde plek op brug. Op dat onderdeel plaatste hij zich ook voor de toestelfinale. Op vloer lukte hem dat net niet, maar is hij wel eerste reserve.

Niels Schilder eindigde met tweetiende punt meer dan Stijn en een totaal van 106,10 punten op de zesde plaats in het eindklassement. Niels wist zich te plaatsen voor vier toestelfinales. Op vloer, voltige, ringen en rek schaarde hij zich bij de zes beste turners.

Pelle Klement verzekerde zich met een totaalscore van 107,95 van de zilveren medaille. De tweede plek op vloer en de vierde op brug waren zijn beste prestaties. Op die onderdelen is hij zeker van de toestelfinale. Voor sprong is dat nog even onzeker. Voorlopig is hij daarvoor niet geplaatst, maar dat lijkt het gevolg van een foutje bij de wedstrijdleiding.

Jelle Massee won voor de tweede keer dit seizoen de wedstrijd. Eerder won hij de openingswedstrijd van het seizoen. Zijn totaal van 108,80 punten was iedereen te machtig. Op vloer, brug en rek was hij de sterkste. Op die drie onderdelen en op sprong kwalificeerde Jelle zich voor de toestelfinales

Jeugd 2

’s Middags moesten de oudere jongens aan de bak. In de categorie Jeugd 2 Eredivisie vaardigde Mauritius Jan Mooijer en John Buys af.

John Buys kon na een langdurige periode vol blessures nog niet voluit turnen. Hij moest zich beperken tot vier toestellen en liet sprong en ringen schieten. Dat beperkte zijn mogelijkheden in het eindklassement. John werd daarin achtste met 39,40 punten. Op de onderdelen brug, vloer en voltige wist John zich te plaatsen voor de toestelfinales.

Jan Mooijer pakte met 65,70 punten de bronzen medaille. Hij wist zich bovendien dit weekend als enige turner van Mauritius voor alle toestelfinales te plaatsen. Jan stak vooral op vloer en voltige boven de concurrentie uit. Op beide onderdelen plaatste hij zich met de hoogste score voor de toestelfinales. Die vinden voor Jan en John over vier weken plaats in Heerenveen.

In de tussentijd gaan de mannen nog een week op trainingskamp. De trainers Ruud Jacobs, Ben Zwarthoed, Jaap Zwarthoed, Crelis Tuijp, Willem van Wijngaarden en Anja Leeflang kunnen dan nog even wat puntjes op de i zetten, zodat hun pupillen nog beter voorbereid aan de finales beginnen.