Heren kwartfinale 2012

Turners komen prima voor de dag
De jongens van het Turnteam Veerman Advocaten Mauritius zijn uitstekend voor de dag gekomen bij de kwartfinale van het Nederlands Kampioenschap Turnen afgelopen weekeinde in Den Bosch. Zaterdag kwamen negen turners van Mauritius aan de start in de prachtige sporthal de Maaspoort en zondag nog één. Allemaal wisten ze zich ruimschoots te kwalificeren voor de halve finales die voor deze jongens op 12 en 13 mei plaatsvinden in de Opperdam in Volendam.

Voor de eerste jongens die in actie kwamen was het vroeg dag. Al om kwart over acht moest er begonnen worden met het inturnen. Dat gebeurt nu een uur lang vóór de eigenlijke wedstrijd begint. Mitch Boom won ook zijn tweede wedstrijd dit seizoen in de categorie Eredivisie Pupil 6. Met een totaal van 106,05 punten sloeg hij een gat van ruimtwee punten met de concurrentie. Die voorsprong pakte hij op het toestel brug waarop hij 17,60 punten scoorde. Voor heel wat jongens is de brug een toestel waarop ze veel punten inleveren. De meeste turners van Mauritius komen juist heel goed uit de verf op dit moeilijke toestel. Ook op ringen was Mitch de sterkste en op paardvoltige eindigde hij als tweede. Jaro van Wijngaarden was in deze wedstrijd de tweede turner die voor Mauritius in actie kwam. Jaro verzamelde 97,85 punten en legde beslag op de vijfde plaats in het eindklassement. Jaro was met een mooie score van 17,30 punten de sterkste op vloer, maar hij liet veel punten liggen op voltige en brug.

In de categorie Eredivisie Instap 8 slaagde Roy Loch er deze keer niet in de concurrentie voor te blijven zoals in de openingswedstrijd van dit seizoen vorige maand in Tilburg. Met 106,05 punten moest Roy uiteindelijk drie turners voor laten gaan, hij eindigde als vierde. Dat kwam vooral door een minder geslaagde voltige oefening. Op vloer was Roy de sterkste met 18,55 punten. De 18,90 punten die hij op rek verdiende leverden hem op dat toestel de tweede plek op en op brug, ringen en sprong werd hij derde.
Ook Stefan van Rein miste in de categorie Eredivisie Benjamins 10 juist het podium. Net als Roy eindigde hij als vierde, maar wel in een wedstrijd met 51 deelnemers. Stefan werd op rek tweede met 17,75 punten. Op brug herhaalde hij die prestatie met 16,60 punten. In totaal turnde hij 103,10 punten bij elkaar, een score waarmee hij uitzicht heeft op het podium.

Middagprogramma
’s Middags verscheen voor het Turnteam Veerman Advocaten Mauritius Evrim Ksikas aan de start in de categorie Instap 9 1e Divisie. Evrim zette een stabiele serie neer, alleen brug ging iets minder. Na zes toestellen had hij 105,60 punten verzameld, goed voor een zevende plaats. Evrims legde de basis voor die klassering op de toestellen ringen en rek. Op beide werd hij vierde met respectievelijk 17,15 en 18,05 punten.
In de categorie Pupil 7 1e Divisie werd Mauritius vertegenwoordigd door vier turners. Jelle Massee herhaalde zijn prestatie uit de openingswedstrijd van dit seizoen. Hij kreeg na zes toestellen weer de zilveren medaille omgehangen. Zijn eindtotaal van 110,20 punten was een fractie te laag voor de hoogste trede van het erepodium. Hij kwam hij 0,15 punt tekort voor het goud. Jelle was met maar liefst 19,55 punten duidelijk de sterkste aan het hoge rek. Met 17,90 werd hij tweede op vloer en ook op brug werd hij tweede met 18,30 punten. Pelle Klement, die bij de seizoensopening als eerste geëindigd was, kon dat kunststukje in Den Bosch niet herhalen. Al scheelde het maar weinig. Hij turnde 110,05 punten bij elkaar. Goed voor de bronzen medaille, op 0,15 punten van nummer twee Jelle Massee. Pelle was op twee toestellen de sterkste. Brug won hij met 18,40 punten en zijn score van 19,50 op ringen was de concurrentie ook te machtig. Op rek zette Pelle met 18,95 de derde prestatie neer.
Stijn Buys turnde ook al een prima wedstrijd die hij afsloot met 105,75 punten en een fraaie zesde plaats. Net als veel van zijn clubgenoten voelt ook Stijn zich zeer thuis op het moeilijke toestel brug. Met 17,70 punten werd hij derde op dit onderdeel achter zijn clubgenoten Pelle en Jelle. Op paardvoltige eindigde Stijn met 16,90 op een onder meer met Pelle gedeelde vierde plaats. Ook op ringen scoorde Stijn hoog met 18,85 punten, goed voor de zesde plaats.
Niels Schilder bezette in het eindklassement de tiende plaats. Hij turnde in totaal 103,30 punten bij elkaar. Ook Niels liet zien dat hij op ringen goed uit de voeten kan. Met 18,65 punten werd hij zevende op dat toestel. Op paardvoltige werd Niels achtste met 15,65 punten. Op brug werd hij met 16,15 punten negende.

Zondag
Op zondag kwam voor het Turnteam Veerman Advocaten Mauritius alleen Boyd Bindels in actie. Hij turnt in de categorie Jeugd 2 Eredivisie. Boyd ondervond veel hinder van een heupblessure die hij vrijdag op de training had opgelopen bij het val van het paard. Hij eindigde als negende met 54,85 punten. Boyds beste resultaten waren een zesde plaats op sprong met 12,20 punten. En een zevende plek op rek met 9,00 punten.
Alle jongens van het Turnteam Veerman Advocaten Mauritius die dit weekeinde in actie kwamen, kwalificeerden zich ruim voor de halve finale in mei in Volendam. De trainers Ruud Jacobs, Anja Leeflang, Crelis Tuijp, Willem van Wijngaarden, Ben Zwarthoed en Jaap Zwarthoed waren zeer te spreken over de prestaties van hun turners. Ze hebben nog ruim twee maanden de tijd om ze voor te bereiden op de halve finale in Volendam. Bij die wedstrijd plaatsen de beste veertien turners per categorie zich voor de finale. Bovendien plaatsen de beste zes turners per toestel zich voor de toestelfinales.